Spirálový švestkový koláč s mákem

Co budete potřebovat:

300 g hladké mouky
špetka soli
1 sáček sušeného droždí
40 g hery
120 ml mléka
1 žloutek
2 lžíce cukru
asi 1 kg švestek
50 g mletého máku
asi 70 g pískového cukru na posypání
mouka na vál
vejce na potření

Postup:

  • V míse rozmíchejte mouku se sáčkem sušeného droždí a špetkou soli.
  • Rozehřejte heru, odstavte ji, zalijte studeným mlékem, přidejte žloutek, cukr a rozšlehejte. Nalijte tuto směs k mouce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
  • Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
  • Vykynuté těsto propracujte, část těsta dejte stranou a zbylé rozválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí kulatou placku.
  • Položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta uválejte váleček necelý 1 cm silný a spirálovitě ho položte na vyválené těsto s mezerami tak na půlku švestky.
  • Povrch potřete rozkvedlaným vejcem. Mezery ve spirále pokryjte půlkami švestek (konce můžete naříznout do vějířku), posypte mákem a cukrem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova (20–30 minut).

Švestkové koláčky s makovou drobenkou

Co butete potřebovat:
asi 700 g švestek
500 g polohrubé mouky
asi 2,5 dl mléka
100 g tuku na pečení
100 g cukru
2 žloutky
30 g droždí
špetka soli
mouka na vál
vejce na potření
vanilkový moučkový cukr na posypání.

Maková drobenka:
100 g krupicového cukru
60 g mletého máku
50 g polohrubé mouky
5 lžic másla

Postup:

  • Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde.
  • Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.
  • Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty.
  • Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky.
  • Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.
  • Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.

Makové řezy se švestkami

Co budete potřebovat:
asi 700 g švestek
100 g mletého máku
200 g hladké mouky
¼ prášku do pečiva
3 vejce
180 g moučkového cukru
100 g hery
200 ml mléka
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Drobenka:
70 g hrubé mouky
50 g pískového cukru
40 g hery nebo másla

Postup:

  • Mák nasypte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání 2 minuty vařte, potom ho nechte vychladnout.
  • Hrubou mouku, pískový cukr a heru nebo máslo promněte a drobenku uložte do chladu.
  • Změklou heru utřete s polovinou dávky cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva.
  • Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (nebo pekáč), hustě pokryjte povrch půlkami švestek a posypte drobenkou.
  • Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte do růžova. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na řezy.

#clanek|3522230|3522229#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!