Spirálový švestkový koláč s mákem
Co budete potřebovat:
300 g hladké mouky
špetka soli
1 sáček sušeného droždí
40 g hery
120 ml mléka
1 žloutek
2 lžíce cukru
asi 1 kg švestek
50 g mletého máku
asi 70 g pískového cukru na posypání
mouka na vál
vejce na potření
Postup:
- V míse rozmíchejte mouku se sáčkem sušeného droždí a špetkou soli.
- Rozehřejte heru, odstavte ji, zalijte studeným mlékem, přidejte žloutek, cukr a rozšlehejte. Nalijte tuto směs k mouce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
- Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
- Vykynuté těsto propracujte, část těsta dejte stranou a zbylé rozválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí kulatou placku.
- Položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta uválejte váleček necelý 1 cm silný a spirálovitě ho položte na vyválené těsto s mezerami tak na půlku švestky.
- Povrch potřete rozkvedlaným vejcem. Mezery ve spirále pokryjte půlkami švestek (konce můžete naříznout do vějířku), posypte mákem a cukrem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova (20–30 minut).
Švestkové koláčky s makovou drobenkou
Co butete potřebovat:
asi 700 g švestek
500 g polohrubé mouky
asi 2,5 dl mléka
100 g tuku na pečení
100 g cukru
2 žloutky
30 g droždí
špetka soli
mouka na vál
vejce na potření
vanilkový moučkový cukr na posypání.
Maková drobenka:
100 g krupicového cukru
60 g mletého máku
50 g polohrubé mouky
5 lžic másla
Postup:
- Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde.
- Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.
- Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty.
- Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky.
- Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.
- Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.
Makové řezy se švestkami
Co budete potřebovat:
asi 700 g švestek
100 g mletého máku
200 g hladké mouky
¼ prášku do pečiva
3 vejce
180 g moučkového cukru
100 g hery
200 ml mléka
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Drobenka:
70 g hrubé mouky
50 g pískového cukru
40 g hery nebo másla
Postup:
- Mák nasypte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání 2 minuty vařte, potom ho nechte vychladnout.
- Hrubou mouku, pískový cukr a heru nebo máslo promněte a drobenku uložte do chladu.
- Změklou heru utřete s polovinou dávky cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva.
- Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (nebo pekáč), hustě pokryjte povrch půlkami švestek a posypte drobenkou.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte do růžova. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na řezy.
#clanek|3522230|3522229#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!