Tymián je nízký polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 30 cm, drobné čárkovité listy hustě obrůstají lodyhu. Květy se začínají objevovat od května a vydrží až do září, plodem jsou 4 vejčité tvrdky.

Mohlo by vás také zajímat: Bylinky: 5 druhů vhodných na balkon či parapet nebo Vypěstujte si doma bylinky

Pěstování tymiánu

U nás se nejčastěji pěstuje ze semen, ty zasejte během března až dubna do pařeniště. Jelikož semínka klíčí na světle, stačí je umístit na povrch půdy a jen zlehka přitlačit. V květnu tymián přemístěte na záhon, nejvhodnější pro něj je kyprá písčitá či kamenitá půda, protože ve výživné zemině přichází o svou typickou kořeněnou chuť. Tymián miluje slunečné stanoviště, chráněné před větrem, nikdy ho nehnojte. Zálivka by měla být mírnější, půda však nesmí vyschnout. K zalévání je nejlepší použít odstátou vodu, která má pokojovou teplotu, tu nalévejte do podmisky.

Při pěstování doma dejte tymián na zimu na světlé místo, zálivku dodržujte mírnou a teplotu kolem 15 °C. U přezimování na záhonku je nutné rostlinku přikrýt větvičkami z jehličnanů.

Sběr a sušení

Během suchých dnů okolo poledne je nejvhodnější doba ke sběru nedřevnatých větviček tymiánu. Ke sběru a následnému uchování jsou nejvhodnější ty v období těsně před kvetením. Pokud nechcete, aby vám větvičky dřevnatěly, je dobré je často sbírat. Jestliže tymián sbírat nechcete, větvičky ihned po odkvětu ve třetině seřízněte, tím rostlinka zesílí a bude hustší. Tymián se suší ve svazcích při normálních teplotách.

Léčivé účinky tymiánu

Nejčastější formou použití tymiánu je čaj, ovšem můžete vyzkoušet i ústní vodu, tinkturu, nálev, obklady či kloktadlo.

Tymián usnadňuje trávení, má dezinfekční a antiseptické účinky a je považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Pomáhá léčit horní cesty dýchací, černý kašel, astma, bronchitidu nebo angínu. Je účinný na plísně, bakterie a střevní parazity, zároveň je používán na cukrovku, revmatismus a chudokrevnost. Pokud trpíte depresemi, naplňte si tymiánem polštář, ten zklidní jak tělo, tak i duši.

Denní dávka tymiánu by neměla přesáhnout 10 g, jinak může dojít k předávkování. Těhotným a kojícím ženám se jeho užívání nedoporučuje.

Tymián v kuchyni

Tuto bylinku rozhodně oceníte při vaření. Tymián je skvělý na pečená masa, grilovanou zeleninu i do omáček. Pokrmům dodá příjemnou středomořskou chuť.

Článek vznikl ve spolupráci s weby Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Další zajímavé články najdete též na našem sesterském webu www.dumazahrada.cz