Koláčky s tvarohem a povidly
Co budete potřebovat:
mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
žloutek 2 kusy
máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
mléko 250 mililitrů
droždí 20 gramů
cukr 100 gramů
sůl
citronová kůra 1 lžička
vejce 1 kus (na potření)
mouka (na vál)
tuk (na vymazání)
povidla 1 balení (švestková)
Na náplň:
tvaroh měkký 250 gramů
cukr moučkový 3 lžíce
žloutek 1 kus
máslo 1/2 lžíce
cukr vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto.
Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.
Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.
Roláda s čokoládovým tvarohem
Co budete potřebovat:
piškotový korpus 1 kus
tvaroh měkký 250 gramů (plno nebo polotučný)
čokoláda hořká 100 gramů
cukr moučkový 60 gramů
máslo 50 gramů
smetana na šlehání 2 lžíce
rum hnědý 1 lžíce (40 %)
ovoce kandované 10 kusů (třešně nebo višně)
meduňka 10 lístků (na zdobení)
Postup přípravy
Čokoládu rozehřejeme v kastrolu v horké vodní lázni. Za stálého míchání ji spojíme se smetanou a rumem.
V míse vyšleháme máslo s cukrem a tvarohem na hladkou krémovou hmotu. Po lžících do ní vmícháme čokoládovou směs. Tři čtvrtiny krému rozetřeme na plát těsta a srolujeme do rolády.
Celý povrch rolády potřeme zbylým krémem a navrch ozdobně nastříkáme pomocí cukrářského sáčku hřeben, který ozdobíme višněmi a lístky meduňky. Roládu necháme 20 minut tuhnout v lednici.
Koláč s tvarohem a kysanou smetanou
Co budete potřebovat:
mouka pšeničná hladká (na vál)
mouka pšeničná hrubá (na vysypání )
máslo (na vymazání)
ovoce (drobné, na ozdobení)
Na těsto:
mouka pšeničná polohrubá 280 gramů
tuk 200 gramů
žloutek 2 kusy
sůl 1 špetka
Na náplň:
tvaroh 500 gramů (tučný)
vejce 4 kusy
cukr moučkový 250 gramů
smetana zakysaná 500 mililitrů
sůl 1 špetka
Postup přípravy
Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou. Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme. Potřeme náplní a dopečeme. Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.
Kdo má rád v tvarohové náplni rozinky, přidá k ingrediencím rozinky a ubere moučkový cukr.
Bleskové ovocné knedlíky
Co budete potřebovat:
meruňky 20 kusů
tvaroh měkký 500 gramů (balený v papíru)
mouka pšeničná hrubá 8 lžic
strouhanka 4 lžíce
vejce 1 kus (velké)
sůl
čokoláda hořká (nastrouhaná, na posypání)
Na omáčku:
meruňky 300 gramů
cukr 2 lžíce (nebo více, podle potřeby)
vodka 1 decilitr
Postup přípravy
Tvarohy rozbalíme a vložíme do mísy. Přisypeme mouku, strouhanku, přidáme vejce a špetku soli a promícháme, až vznikne hladké těsto.
Meruňky omyjeme a případně i vypeckujeme. Těsto rozdělíme na 20 dílů a do každého zabalíme jednu meruňku.
Knedlíky vložíme do velkého hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a zvolna vaříme. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, vaříme ještě asi 1 minutu, pak je vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Zkuste knedlíky naplnit třešněmi. Přelijte je pak omáčkou z rozvařených oslazených třešní ochucenou brandy a posejte nastrouhanou mléčnou nebo bílou čokoládou.
Omáčka: Vypeckované meruňky nakrájíme na kousky a rozvaříme s cukrem a trochou vody doměkka. Na závěr vmícháme vodku a omáčku již nevaříme.
Listové taštičky s kokosovým tvarohem
Co budete potřebovat:
listové těsto 1 balení
tvaroh měkký 250 gramů
kokos 100 gramů (strouhaný)
cukr 1 hrst (podle chuti)
vejce 1 kus
mouka (na vál)
Postup přípravy
Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Rádýlkem vykrájejte čtverce o straně asi 7 cm nebo vykrájejte kolečka a použijte tvořítko na taštičky.
Tvaroh smíchejte s kokosem a podle chuti oslaďte.
Na každý kousek těsta položte lžičku náplně, přehněte k sobě protilehlé rohy nebo tvořítkem udělejte taštičky a strany k sobě pořádně přitlačte (můžete je předtím potřít rozkvedlaným vejcem, aby se lépe spojily).
Kousky položte na plech vyložený pečicím papírem, každý potřete rozkvedlaným vejcem a plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu snižte na 180 °C a taštičky upečte dozlatova (asi 15 minut).
Jako náplň můžete použít vychladlou a ztuhlou nutellu.
#clanek|3521973|3521974#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!