Koláčky s tvarohem a povidly

Co budete potřebovat:

mouka pšeničná polohrubá 400 gramů

žloutek 2 kusy

máslo 1 lžíce (rozpuštěné)

mléko 250 mililitrů

droždí 20 gramů

cukr 100 gramů

sůl

citronová kůra 1 lžička

vejce 1 kus (na potření)

mouka (na vál)

tuk (na vymazání)

povidla 1 balení (švestková)

Na náplň:

tvaroh měkký 250 gramů

cukr moučkový 3 lžíce

žloutek 1 kus

máslo 1/2 lžíce

cukr vanilkový 1 balíček

Postup přípravy

Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto.

Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.

Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).

Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.

Roláda s čokoládovým tvarohem

Co budete potřebovat:

piškotový korpus 1 kus

tvaroh měkký 250 gramů (plno nebo polotučný)

čokoláda hořká 100 gramů

cukr moučkový 60 gramů

máslo 50 gramů

smetana na šlehání 2 lžíce

rum hnědý 1 lžíce (40 %)

ovoce kandované 10 kusů (třešně nebo višně)

meduňka 10 lístků (na zdobení)

Postup přípravy

Čokoládu rozehřejeme v kastrolu v horké vodní lázni. Za stálého míchání ji spojíme se smetanou a rumem.

V míse vyšleháme máslo s cukrem a tvarohem na hladkou krémovou hmotu. Po lžících do ní vmícháme čokoládovou směs. Tři čtvrtiny krému rozetřeme na plát těsta a srolujeme do rolády.

Celý povrch rolády potřeme zbylým krémem a navrch ozdobně nastříkáme pomocí cukrářského sáčku hřeben, který ozdobíme višněmi a lístky meduňky. Roládu necháme 20 minut tuhnout v lednici.

Koláč s tvarohem a kysanou smetanou

Co budete potřebovat:

mouka pšeničná hladká (na vál)

mouka pšeničná hrubá (na vysypání )

máslo (na vymazání)

ovoce (drobné, na ozdobení)

Na těsto:

mouka pšeničná polohrubá 280 gramů

tuk 200 gramů

žloutek 2 kusy

sůl 1 špetka

Na náplň:

tvaroh 500 gramů (tučný)

vejce 4 kusy

cukr moučkový 250 gramů

smetana zakysaná 500 mililitrů

sůl 1 špetka

Postup přípravy

Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou. Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.

Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme. Potřeme náplní a dopečeme. Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.

Kdo má rád v tvarohové náplni rozinky, přidá k ingrediencím rozinky a ubere moučkový cukr.

Bleskové ovocné knedlíky

Co budete potřebovat:

meruňky 20 kusů

tvaroh měkký 500 gramů (balený v papíru)

mouka pšeničná hrubá 8 lžic

strouhanka 4 lžíce

vejce 1 kus (velké)

sůl

čokoláda hořká (nastrouhaná, na posypání)

Na omáčku:

meruňky 300 gramů

cukr 2 lžíce (nebo více, podle potřeby)

vodka 1 decilitr

Postup přípravy

Tvarohy rozbalíme a vložíme do mísy. Přisypeme mouku, strouhanku, přidáme vejce a špetku soli a promícháme, až vznikne hladké těsto.

Meruňky omyjeme a případně i vypeckujeme. Těsto rozdělíme na 20 dílů a do každého zabalíme jednu meruňku.

Knedlíky vložíme do velkého hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a zvolna vaříme. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, vaříme ještě asi 1 minutu, pak je vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Zkuste knedlíky naplnit třešněmi. Přelijte je pak omáčkou z rozvařených oslazených třešní ochucenou brandy a posejte nastrouhanou mléčnou nebo bílou čokoládou.

Omáčka: Vypeckované meruňky nakrájíme na kousky a rozvaříme s cukrem a trochou vody doměkka. Na závěr vmícháme vodku a omáčku již nevaříme.

Listové taštičky s kokosovým tvarohem

Co budete potřebovat:

listové těsto 1 balení

tvaroh měkký 250 gramů

kokos 100 gramů (strouhaný)

cukr 1 hrst (podle chuti)

vejce 1 kus

mouka (na vál)

Postup přípravy

Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Rádýlkem vykrájejte čtverce o straně asi 7 cm nebo vykrájejte kolečka a použijte tvořítko na taštičky.

Tvaroh smíchejte s kokosem a podle chuti oslaďte.

Na každý kousek těsta položte lžičku náplně, přehněte k sobě protilehlé rohy nebo tvořítkem udělejte taštičky a strany k sobě pořádně přitlačte (můžete je předtím potřít rozkvedlaným vejcem, aby se lépe spojily).

Kousky položte na plech vyložený pečicím papírem, každý potřete rozkvedlaným vejcem a plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu snižte na 180 °C a taštičky upečte dozlatova (asi 15 minut).

Jako náplň můžete použít vychladlou a ztuhlou nutellu.

#clanek|3521973|3521974#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!