Tvaroh v hlavní roli: Bleskové knedlíky, koláč se smetanou, listové taštičky

Vyzkoušejte našich pět receptů, ve kterých hlavní roli hraje tvaroh! Ten se najde snad v každé domácnosti a sladké pečení s ním jde lehce. Navíc výsledek je vždy vynikající!

Koláčky s tvarohem a povidly 

Co budete potřebovat:

    mouka pšeničná polohrubá 400 gramů

    žloutek 2 kusy

    máslo 1 lžíce (rozpuštěné)

    mléko 250 mililitrů

    droždí 20 gramů

    cukr 100 gramů

    sůl

    citronová kůra 1 lžička

    vejce 1 kus (na potření)

    mouka (na vál)

    tuk (na vymazání)

    povidla 1 balení (švestková) 

Na náplň: 

    tvaroh měkký 250 gramů

    cukr moučkový 3 lžíce

    žloutek 1 kus

    máslo 1/2 lžíce

    cukr vanilkový 1 balíček 

Postup přípravy 

Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. 

Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech. 

Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat). 

Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek