Diskutujte: Čím a jak často čistíte toaletu vy?

Špína, bakterie, vodní kámen, rez. Na toaletách udělají pořádnou neplechu a odstranit je znamená někdy nadlidský úkol. A když k tomu připočtete ne zrovna libé pachy, které se z toalety vinou, je jasné, že péči o toaletu je třeba věnovat speciální – a častou péči.

Jenže i správné umývání toalet může být tak trochu věda. Proto jsme u profesionálních uklízeček zjistili, jak správně na to.

Začínejte shora

Začínejte odshora. Platí to u všech místností v bytě, a také u toalety. Otřete prostor nad toaletou a vyčistěte nádržku, odstraňte prach z trubek.

Nalijte do mísy vhodný prostředek

Zvedněte prkýnko a do mísy nalijte vhodný čisticí prostředek na čistění toalet. Je třeba jej nalívat pod okraje mísy a nechat stéct dolů. Některé profesionální uklízečky doporučují záchodovou štětkou napřed zatlačit vodu dovnitř mísy, aby prostor byl volný a dobře se čistil. To však závisí na typu toalety.

KAFE.cz doporučuje:

Věnujte velkou pozornost výběru vhodného čisticího prostředku. Nedoporučuje se volit ty, které obsahují chlor, protože naleptávají záchodovou mísu a keramiku ničí. Pokud ve složení uvidíte chlornan sodný či kyselinu chlorovodíkovou, raději se mu vyhněte. Naopak se doporučují přípravky obsahující kyselinu fosforečnou, mravenčí, citronovou, případně octovou.

Očistěte vše kolem

Zavřete víko od toalety a nechejte v ní prostředek působit. Zatím si umyjte vše kolem záchodu – dolní část mísy, veškeré obklady apod. Pokud budete používat kvalitní utěrku z mikrovlákna, bude prostředí dokonale čisté. Vybírejte ale kvalitní – jen ty na sebe umějí nachytat špínu.

Vyčistěte mísu

Nyní se vraťte k míse. Vezměte záchovou štětku a co nejlépe mísu vyčistěte. Aby byla toaleta opravdu voňavá a bez bakterií, vyplatí se pořídit si štětku s malým kartáčkem navíc, kterým se dostanete pod okraj mísy. Profesionální uklízečky se totiž shodují na tom, že samotné prostředky ji neodstraní.

Na řadě je prkénko

Nyní je na řadě záchodové prkénko. To je totiž místem, kde přežívá velké množství bakterií, a tak se mu vyplatí věnovat maximální pozornost. V tomto případě se vyplatí mít po ruce použitý zubní kartáček, který si necháte na úklid. S ním se totiž dostanete i do těžko přístupných míst. Vyčistěte všechny záhyby, poté dočistěte utěrkou z mikrovlákna.

Tip čtenářky KAFE.cz: Tablety na čištění chrupu

„Vyzkoušela jsem různé drahé čističe, ale můj starší a zašlý záchod se vyčistit nepodařilo. Jednou za týden hodím do mísy dvě tablety na čištění umělého chrupu a nechám je alespoň 20 minut působit. Poté vnitřek mísy krátce vydrhnu štětkou a spláchnu. Opravdu to funguje. Na nápad mě přivedla babička, která má po těchto tabletách krásně čistý umělý chrup.“ (Patricie, 25)