1. Počet dvojčat se zdvojnásobil

Ideálním věkem pro první dítě je věk 21 – 25 let. Ženy mají v tomto věku největší šanci nejen počít, ale také dítě donosit. Po třicítce už častěji potřebuje pomoc s oplodněním. Sice se ustupuje od praxe, že při umělém oplodnění lékař ženě do dělohy vloží dvě vajíčka pro případ, že by se jedno z nich neuchytilo, narůstající počet dvojčat je však důkazem, že zatím se lékaři pořád ještě „jistí“. Výsledek? Od devadesátých let se počet dvojčat zdvojnásobil. Péče o matku čekající dvojčata je obtížnější, často rodí předčasně a císařským řezem. To může vést k dýchacím problémům u dětí. Nebo také zvýšenému riziku, že se u nich rozvine alergie.

2. Děti jsou menší

S trendem starších matek a přibývajících dvojčat souvisí narůstající počet dětí, které se narodí s menší porodní váhou. Přibývá tak dětí mezi dvěma až dvěma a půl kilogramy. Nejsou kriticky ohrožené, častěji ale trpí žloutenkou a mají problémy s krmením. Zatímco děti se zdravou porodní váhou mohou opustit nemocnici už po třech dnech, ty menší odcházejí až po několika týdnech.

3. Matka trpí cukrovkou

Podle statistik matek s těhotenským diabetem přibývá, platí přitom, že třicátnice jsou chorobou ohrožené nejvíc. Lékaři ovšem připomínají, že zvyšující se počet diabetiček může znamenat, že se nemoc daří diagnostikovat častěji než dříve. Matky samotné těhotenská cukrovka vůbec ohrožovat nemusí, na plodu se dlouhodobě zvýšená hladina cukrů v krvi matky může neblaze projevit – třeba sníženým intelektem nebo větší pravděpodobností, že se u dítěte rozvine cukrovka v pozdějším věku.

Čtěte také: 12 cest, jak se nestát diabetičkou