Těstoviny s domácím pestem

Doba přípravy: 15 minut

Co budete potřebovat: těstoviny (např. penne); na pesto: 3 lžíce piniových semínek, 2 šálky bazalky, 2 stroužky česneku, sůl, 0,5 hrnečku olivového oleje, 0,5 hrnečku Parmazánu, mletý pepř, 1 citron

Postup:

1. Piniová semínka nasypeme na rozpálenou pánev a počkáme, až začnou mít zlatavou barvu. Pak je nasypeme do hmoždíře, přidáme omyté a osušené bazalkové lístky, oloupaný česnek a trochu soli a drtíme. Postupně přidáváme olivový olej a parmazán. Nakonec pesto podle chuti osolíme a opepříme a případně přidáme i trochu citronové šťávy.

2. Hotové pesto promícháme s uvařenými těstovinami a ihned podáváme.

Kafe.cz říká:

  • Pokud nespotřebujete všechno pesto, naplňte ho do dobře vymyté uzavíratelné sklenice a uložte do chladničky, kde vydrží minimálně dva týdny. Použít ho můžete nejen na těstoviny, ale také do různých salátů nebo třeba do rizota.

Vlámský salát

Doba přípravy: 15 minut

Co budete potřebovat: 500 g těstovin, 200 g jemně pokrájeného měkkého salámu, 1 sklenici sladkokyselé, okapané a pokrájené sterilované zeleninové směsi, 100 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl

Postup:

1. Uvařte podle návodu 500 g těstovin, dobře je propláchněte studenou vodou a nasypte do mísy.

2. Přidejte 200 g jemně pokrájeného měkkého salámu, skleničku odkapané a překrájené sterilované zeleninové směsi ve sladkokyselém nálevu, 100 g sterilovaných žampiónů, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce majonézy (lze přidat i více dle vlastního uvážení).

3. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte zchladnout. Podávejte s bílým pečivem.

Špagety s omáčkou ze čtyř sýrů

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat: 500 g špaget, 220 g Mozzarelly, 100 g Nivy, 75 g Eidamu, 50 g Parmazánu, 250 ml smetany na šlehání, 1 cibuli, 100 ml bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 svazek tymiánu, mletý pepř, sůl

Postup:

1. Mozzarellu a Nivu nakrájíme na kostky, ostatní sýry nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a podusíme na rozehřátém oleji. Přilijeme bílé víno a krátce povaříme.

2. Za stálého míchání přisypeme sýry a necháme je rozpustit. Pak přidáme smetanu, krátce povaříme a omáčku dochutíme solí a pepřem.

3. Na závěr do omáčky přidáme tymiánové lístky. Uvařené špagety upravíme na talíře, přelijeme horkou omáčkou a ihned podáváme.

Připomeňte si: TOP rychlé večeře: Rizoto 3x jinak