Piškotové řezy


Co budete potřebovat: 3 vejce, 120 g cukru, 120 g hladké mouky, 70 g cereálních kuliček s čokoládovou příchutí, 2 lžíce másla, špetka soli. Krém: 2 pomeranče, 2 kiwi, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový termix, 2 lžíce cukru Kuličky promícháme s rozpuštěným máslem, vložíme na 15 minut do trouby vyhřáté na 130 °C a občas promícháme.

Postup:

Vyrobíme těsto a vmícháme do něj kuličky, nalijeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení a upečeme při 175 °C dozlatova.
Měkký tvaroh rozbalíme a vložíme do mísy (v tomto případě je vhodný tvaroh balený ve vaničce, který není tak tuhý).
Do mísy s tvarohem přidáme vanilkový termix, dobře rozmícháme a podle chuti přisladíme.
Z kiwi okrájíme ostrým nožem slupku a dužninu nakrájíme na plátky. Z pomerančů také okrájíme kůru, dužninu zbavíme bílých vláken a nakrájíme ji ostrým nožem na plátky.
Upečený korpus necháme vychladnout, potřeme ho krémem a poklademe ovocem. Vše nakrájíme na řezy a podáváme ihned.

Špaldové koláčky

Co budete potřebovat: 1 kg špaldové hrubé mouky, 20 g soli, 100 g cukru (lépe přírodního), 60 g droždí, 2 dl oleje, asi 450 ml vody

Postup:

Z droždí, špetky cukru, 2 lžic mouky a trochu teplé vody umíchejte kvásek. 2. Do vzešlého kvásku přidejte mouku, sůl, zbytek cukru a vody a zadělejte těsto. Po 5 minutách mísení přidejte olej. 3. Těsto nechte asi 30 minut kynout. 4. Vykynuté těsto rozdělte na libovolně velké kousky, vytlačte koláčky a upečte ve vyhřáté troubě pri 180 °C do zlatova.

Tip: Zkuste koláčky naplnit džemem nebo kousky sušeného ovoce.

Ovocný salát s mascarpone

Co budete potřebovat: 500 g čerstvého ovoce (meloun, banány, pomeranče, mandarinky, mango, kiwi atd.), 200 g mascarpone, 1-2 lžičky moučkového cukru, 150 ml 12% smetany, 1 sáček ztužovače šlehačky, 4 lžíce likéru z černého rybízu, 2 lžíce nesolených pistácií.

Postup:

Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na úhledné kousky. Mascarpone rozšlehejte s cukrem, smetanou a ztužovačem na hladký krém. Kousky ovoce rozdělte do pohárů a přelijte likérem. Přidejte krém a posypte jemně nasekanými pistáciemi. Podávejte dobře vychlazené.

Tip: Pokud nemáte právě likér z černého rybízu, využijte jiný, např. z černého bezu. Pistácie lze nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi, které můžete předem opražit.

Jogurtový tunel

Co budete potřebovat: 4 vejce, 90 g hladké mouky, 90 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, olej na vymazání formy, ovoce nebo šlehačka na ozdobení. Jogurtová náplň: 200 g hustého bílého jogurtu, 60 g moučkového cukru, 1,4 dl smetany ke šlehání, 2 plátky želatiny, asi 4 kompotované nebo čerstvé broskve. POLEVA: 1 sáček čirého želé na dorty v prášku, žlutá potravinářská barva.

Postup:

Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru), zlehka do ní vmícháme prosátou mouku a kakao a dobře promícháme. Těsto rozetřeme v tenčí vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme (jen asi 8 minut). Upečený piškotový plát necháme vychladnout.
Plátky želatiny necháme nabobtnat v troše vody a pak je rozpustíme podle návodu na obalu. Jogurt dobře promícháme s cukrem, vmícháme rozpuštěnou želatinu a na závěr po částech vmícháme smetanu ušlehanou dotuha. Hladkou formu na tunel (vypadá jako kus okapu) lehce potřeme zevnitř olejem a vyložíme mikrotenovou fólií tak, aby po stranách zůstal ještě kousek fólie volný. Formu naplníme připraveným krémem, který na povrchu uhladíme a po celé délce rozložíme do středu krému nakrájené broskve. Z upečeného plátu vykrojíme pásek stejně široký, jako je forma, a položíme ho na krém s broskvemi. Přes povrch přetáhneme fólii, která zůstala po stranách, a tunel necháme ztuhnout v mrazničce (ne zcela zmrznout).
Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a obarvíme ho troškou žluté potravinářské barvy. Ztuhlý tunel opatrně vyklopíme z formy, stáhneme z něj fólii, přelijeme ho částí připravené želatiny a jakmile trochu ztuhne, přelijeme tunel zbylou želatinou (aby se vytvořila silnější vrstva). Tunel necháme dobře zatuhnout v chladu a před podáváním ho nakrájíme na stejně silné řezy, které podle chuti ozdobíme ovocem nebo šlehačkou.