TOP recepty: Závin 4x jinak

Štrůdl patří mezi nejoblíbenější české dezerty. Aby také ne – tradičně se dělá s jablky, ale využít můžete jakékoli ovoce a nic nezkazíte ani jeho slanou verzí. My pro vás máme hned 4 lahůdkové recepty. Vyzkoušejte je.

Jablečný závin se zmrzlinou

Co budete potřebovat: na závin: 150 g hladké mouky, 75 ml vlažné vody, sůl, 1 lžičku bílého vinného octa, rostlinný olej na potření; na náplň: 500 g jablek, 30 g rozdrobených piškotů, mletou skořici, rozinky, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo, moučkový cukr

Postup:

1. Těsto na závin: zpracujte veškeré suroviny, dokud nezískáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.

2. Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte rozdrobené piškoty, aby se vše spojilo.

3. Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablečnou náplní a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 14 minut. Upečený závin po vychladnutí nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Tip Kafe.cz:

  • Chcete-li ozvláštnit chuť, přidejte k jablečné náplni maliny či rybíz a místo vanilkové zmrzliny servírujte závin se zmrzlinou jahodovou nebo z lesního ovoce.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky