Diskutujte: Kolik se u vás doma za sezonu spotřebuje třešní a na co?
Tvarožník z kyšky s třešněmi
Co budete potřebovat: Suchá směs: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek curku, 1 prášek do pečiva. Nádivka: 2 kyšky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 100 g másla nebo hery. Tuk na vymazání plechu, směs zahradního nebo lesního ovoce (třešně)
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva a rozdělte směs na 2 poloviny.
- Kyšky, cukr a vejce rozšlehejte.
- Do vymazaného plechu nasypte polovinu suché směsi, nalijte na ni nádivku a zasypte druhou polovinou směsi.
- Povrch posypte ovocem a nastrouhejte na něj máslo nebo heru.
- Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 200 °C dorůžova.
Drobenkový višňový/třešňový koláč
Co budete potřebovat: 250 g másla nebo hery, 250 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, špetku soli, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, trochu vlažného mléka, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu, asi 500 g čerstvých nebo kompotovaných višní či třešní, mandlové lupínky (nemusí být)
Postup:
- Višně vypeckujte, kompotované slijte a nechte okapat.
- Změklý tuk rozdrobte s cukrem, vanilkovým cukrem, 400 g mouky a vytvořte drobenku. Jednu třetinu dejte stranou.
- Do zbytku drobenky přimíchejte vejce, zbytek mouky proseté s práškem do pečiva, sůl a vlažné mléko podle hustoty těsta.
- Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
- Na povrch narovnejte višně a posypte drobenkou (a mandlovými lupínky).
- Plech dejte do předehřáté trouby a při 180 °C koláč upečte. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.
Bublanina
Co budete potřebovat: jako odměrku 1 hrnek 2,5 dl; 2 a 1/2 hrnku třešní nebo višní (i kompotovaných), 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku bílého jogurtu, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Mouku prosijeme s kypřicím práškem do mísy, vmícháme cukr.
- Vejce rozšleháme v mléce, přilijeme jogurt a olej. Tekutinu vešleháme do moučné směsi.
- Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku nebo na plech s vyššími okraji a rovnoměrně poházíme ovocem.
- V troubě vyhřáté na 185 °C pečeme asi 30-35 minut.
- Po vychladnutí bublaninu krájíme na kostky, které poprášíme moučkovým cukrem.
Megaknedlík s višněmi
Co budete potřebovat: jako odměrku 1 hrnek 2,5 dl, na vaření 4 hrnky po 5dl; 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku kompotovaných nebo čerstvých višní, 1/2 hrnku vlažného mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 1 malé vejce, 1/2 lžíce hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky droždí, máslo na vymazání hrnku, sůl Posypání: 1 hrnek jemně nastrouhaného perníku, 1/2 hrnku moučkového cukru, přes 1/2 hrnku rozpuštěného másla
Postup:
- Z rozdrobeného droždí, hladké mouky, lžičky cukru a trochy vlažného mléka připravíme kaši, kterou necháme 15 minut vykynout.
- Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, cukr. Ve středu uděláme důlek. Do něho rozklepneme vejce a přilijeme kvásek.
- Pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme husté vláčné těsto, které necháme 40 minut v teple kynout.
- Potom je rozdělíme na 4 díly, prsty každý kousek zploštíme, do středu rozdělíme ovoce a knedlíky dobře zabalíme. Každý vložíme spojem dolů do máslem vymazaných půllitrových hrnků a necháme v nich ještě 5 minut kynout.
- Pak dáme do hrnce s horkou vodou a vaříme 20-25 minut. Perník promícháme s cukrem.
- Knedlíky po uvaření propícháme vidličkou, dáme na talíř, sypeme perníkem smíchaným s cukrem a přeléváme máslem.