Čokoládový fondant

Co budete potřebovat: 90 g hořké čokolády s alespoň 70 % kakaa, 90 g másla, 50 g hladké mouky, 3 vejce, 90 g cukru, máslo na vymazání a mouku na vysypání formiček

Postup:

1.Troubu rozehřejeme na 190 - 200 °C a na dno položíme pekáček naplněný horkou vodou (stačí několik centimetrů).

2. V kovové misce umístěné na hrnci s horkou vodou rozehřejeme máslo s rozlámanou čokoládou. V míse vyšleháme elektrickým šlehačem vejce do pěny (trvá to asi minutu). Za stálého šlehání přidáme po lžících cukr. Pak přidáme teplou čokoládu s máslem a ruční metličkou promícháme na hnědou jednobarevnou hmotu. Nakonec po částech vmícháme prosátou mouku.

3. Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných kulatých formiček, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.

4. Upečený fondant vyjmeme z trouby, necháme několik minut prochladnout a pak zatřepeme s formičkou a fondant lehce vyklopíme.

Kafe.cz říká:

  • Fondant podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Pusinkové hrušky

Co budete potřebovat: na hrušky: 4 malé hrušky, citronová šťáva, 1 vanilkový lusk, 350 ml červeného vína, 110 g cukru, 1 skořice, 1 bobkový list, šťáva a kůra z půlky pomeranče; na pusinky: 3 bílky, 140 g cukru, 1 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky moučkového cukru; kromě toho: 250 g bílého jogurtu řeckého typu, hnědý cukr podle chuti

Postup:

1. Hrušky oloupeme, stopku neodstraňujeme, a potřeme je citronovou šťávou, abychom zabránili jejich zhnědnutí. V hrnci smícháme vanilkový lusk, víno, cukr, skořici, bobkový list, pomerančovou kůru a šťávu a přivedeme k varu. Přidáme hrušky a vaříme na mírném ohni 10 minut.

2. Hrušky vyjmeme a tekutinu v hrnci svaříme na hustý sirup. Přecedíme ho, nalijeme na hrušky a necháme vychladnout.

3. Bílky, krystalový cukr a citronovou šťávu vyšleháme ručním šlehačem do husté a lesklé hmoty (asi 10 minut). Dřevěnou lžící posypanou moučkovým cukrem vytvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení čtyři vyšší kruhy o průměru 7 cm. Boky uhladíme lžící a ve středu každého vytvoříme malý důlek pro hrušky a jogurtovou náplň. Vložíme je na 90 minut do trouby vyhřáté na 110 °C a pak necháme vychladnout ve vypnuté troubě.

4. Jogurt osladíme hnědým cukrem, rozdělíme ho do hotových pusinek, přidáme hrušky a mírně je přelijeme sirupem.

Kafe.cz říká:

  • Měkkost hrušek zkuste tenkou špejlí. Pokud nejsou měkké, vařte je o něco déle (doba vaření závisí na zralosti plodů).

Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem

Co budete potřebovat: 200 g hořké čokolády s alespoň 70 % kakaa, 5 vajec, špetku soli, 100 g cukru, 2 lžíce rumu, 125 g smetany na šlehání, 1 vanilkový lusk; na višňový dip: 200 g višní, 400 ml višňové šťávy, 1 skořice, 3 kusy badyánu, 50 g cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, citronovou šťávu z půlky citronu; na dokončení: 3 lžíce třešní, 4 lžíce hoblinek z tmavé čokolády

Postup:

1. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně.

2. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme je do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváme 100 g cukru. Do žloutků přidáme dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rum a metličkou je vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a bílkový sníh.

3. Čokoládovou pěnu dáme do misky, uhladíme ji, zakryjeme a uložíme na 3 hodiny do chladničky.

4. Na omáčku (dip) rozpustíme cukr v kastrůlku na světlý karamel. Přidáme višně i višňovou štávu, skořici a badyán a povaříme na mírném ohni asi 15 minut. Přmícháme kukuřičný škrob rozmíchaný asi ve lžíci studené vody, krátce povaříme, omáčku přecedíme přes síto a dochutíme ji citronovou šťávou.

5. Do hlubokých talířů rozdělíme třešně, nalijeme na ně višňovou omáčku, do středu umístíme kopeček čokoládové pěny a ozdobíme je hoblinkami čokolády.

Čokoládový poridge s pikantními kandovanými pomeranči

Co budete potřebovat: 40 g čokoládových müsli, 50 ml plnotučného mléka, 1 pomeranč, 50 ml kokosového mléka, čerstvou feferonku, cukr, sůl

Postup:

1. Do hrnce dáme mléko, vaříme na mírném ohni, nasypeme do něj müsli a necháme vařit do zhoustnutí.

2. Připravíme si pánev. Oloupeme pomeranč, jeho půlku do ní vymačkáme a druhou část oloupeme na měsíčky a nasypeme ke šťávě. Přidáme kokosové mléko, sůl, cukr a feferonku zbavenou semínek a jemně nasekanou. Zredukujeme na hustou hmotu.