Tvarohová pěna
Co budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 50 ml mléka, 150 g čerstvého ovoce podle chuti, 1 lžičku medu
Postup:
1. Do misky dáme tvaroh s medem, přidáme mléko, med, ovoce a vše ručním mixérem rozmixujeme, až se z toho vytvoří jemný krém.
2. Ten vložíme do misek a ozdobíme ovocem.
Krém s vaječným koňakem a malinami
Co budete potřebovat: 250 ml mléka, 4 lžíce malin, 2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce 40% koňaku, 4 lžičky hnědého cukru, 0,5 balení vanilkového pudinku, cukr
Postup:
1. Polovinu mléka přivedeme k varu, přimícháme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylém mléce a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pudink podle chuti osladíme, přelijeme do nerezové misky, kterou vložíme do větší misky s ledem a za stálého šlehání metličkou přidáváme tvaroh a koňak.
2. Připravíme si čtyři kulaté zapékací formičky, rozdělíme do nich polovinu malin a formičky doplníme připraveným krémem.
3. Povrch posypeme hnědým cukrem a zahřejeme ho cukrářskou pistolí, až zkaramelizuje. Každou porci ozdobíme zbylými malinami a ihned podáváme.
Kafe.cz radí:
- Pokud nemáte cukrářskou pistoli, vložte formičky na chvilku pod gril v troubě rozpálený na maximum a jakmile se cukr rozteče a zkaramelizuje, ihned je vyjměte (krém pod karamelem by měl zůstat chladný).
Krém s lesním ovocem
Co budete potřebovat: 250 g sýru Ricotta, 0,5 l mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru, 1 hrnek drobného ovoce, 1 kelímek smetany na šlehání
Postup:
1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
2. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
3. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.
Kafe.cz radí:
- Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
Čokopohár s avokádovým krémem
Co budete potřebovat: 200 g kvalitní hořké čokolády, 400 ml zakysané smetany, 2 avokáda, 2 lžíce limetkové šťávy, sůl, ovoce na ozdobení (třeba červený rybíz nebo jiné kyselejší ovoce), čokoládu na ozdobení
Postup:
1. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vmícháme do ní po částech dvě třetiny smetany, která by měla mít teplotu asi 25 °C.
2. Avokáda rozkrojíme podélně na poloviny a odstraníme z nich pecky. Lžící vydlabeme dužninu, vložíme ji do mixéru, přilijeme limetkovou šťávu, lehce osolíme a rozmixujeme na hladký krém. Opatrně ho nalijeme střídavě s čokoládovým krémem a zbylou smetanou do čtyř sklenic nebo pohárů tak, aby se jednotlivé vrstvy příliš nepromíchaly, a ozdobíme drobným čerstvým ovocem a kousky čokolády.