Diskutujte: Máte rádi švestky? Připojte do diskuse rodinný švestkový recept.

Mohlo by vás také zajímat: Rychlé moučníky z cukety, Skvělé citronové koláče nebo Pudink záchranář

Spirálový švestkový koláč s mákem

Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček sušeného droždí, 40 g hery, 120 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce cukru, asi 1 kg švestek, 50 g mletého máku, asi 70 g pískového cukru na posypání, mouka na vál, vejce na potření

Postup:

  • V míse rozmíchejte mouku se sáčkem sušeného droždí a špetkou soli.
  • Rozehřejte heru, odstavte ji, zalijte studeným mlékem, přidejte žloutek, cukr a rozšlehejte. Nalijte tuto směs k mouce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
  • Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
  • Vykynuté těsto propracujte, část těsta dejte stranou a zbylé rozválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí kulatou placku.
  • Položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta uválejte váleček necelý 1 cm silný a spirálovitě ho položte na vyválené těsto s mezerami tak na půlku švestky.
  • Povrch potřete rozkvedlaným vejcem. Mezery ve spirále pokryjte půlkami švestek (konce můžete naříznout do vějířku), posypte mákem a cukrem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova (20–30 minut).

Švestkové koláčky s makovou drobenkou

Co butete potřebovat: asi 700 g švestek, 500 g polohrubé mouky, asi 2,5 dl mléka , 100 g tuku na pečení, 100 g cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, špetka soli, mouka na vál, vejce na potření, vanilkový moučkový cukr na posypání. Maková drobenka: 100 g krupicového cukru, 60 g mletého máku, 50 g polohrubé mouky, 5 lžic másla

Postup:

  • Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde.
  • Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.
  • Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty.
  • Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky.
  • Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.
  • Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.

Makové řezy se švestkami

Co budete potřebovat: asi 700 g švestek, 100 g mletého máku, 200 g hladké mouky, ¼ prášku do pečiva, 3 vejce, 180 g moučkového cukru, 100 g hery, 200 ml mléka, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu. Drobenka: 70 g hrubé mouky, 50 g pískového cukru, 40 g hery nebo másla

Postup:

  • Mák nasypte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání 2 minuty vařte, potom ho nechte vychladnout.
  • Hrubou mouku, pískový cukr a heru nebo máslo promněte a drobenku uložte do chladu.
  • Změklou heru utřete s polovinou dávky cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva.
  • Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (nebo pekáč), hustě pokryjte povrch půlkami švestek a posypte drobenkou.
  • Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte do růžova. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na řezy.