Diskutujte: Máte rádi švestky? Připojte do diskuse rodinný švestkový recept.
Mohlo by vás také zajímat: Rychlé moučníky z cukety, Skvělé citronové koláče nebo Pudink záchranář
Spirálový švestkový koláč s mákem
Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček sušeného droždí, 40 g hery, 120 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce cukru, asi 1 kg švestek, 50 g mletého máku, asi 70 g pískového cukru na posypání, mouka na vál, vejce na potření
Postup:
- V míse rozmíchejte mouku se sáčkem sušeného droždí a špetkou soli.
- Rozehřejte heru, odstavte ji, zalijte studeným mlékem, přidejte žloutek, cukr a rozšlehejte. Nalijte tuto směs k mouce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
- Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
- Vykynuté těsto propracujte, část těsta dejte stranou a zbylé rozválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí kulatou placku.
- Položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta uválejte váleček necelý 1 cm silný a spirálovitě ho položte na vyválené těsto s mezerami tak na půlku švestky.
- Povrch potřete rozkvedlaným vejcem. Mezery ve spirále pokryjte půlkami švestek (konce můžete naříznout do vějířku), posypte mákem a cukrem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova (20–30 minut).
Švestkové koláčky s makovou drobenkou
Co butete potřebovat: asi 700 g švestek, 500 g polohrubé mouky, asi 2,5 dl mléka , 100 g tuku na pečení, 100 g cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, špetka soli, mouka na vál, vejce na potření, vanilkový moučkový cukr na posypání. Maková drobenka: 100 g krupicového cukru, 60 g mletého máku, 50 g polohrubé mouky, 5 lžic másla
Postup:
- Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde.
- Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.
- Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty.
- Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky.
- Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.
- Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.
Makové řezy se švestkami
Co budete potřebovat: asi 700 g švestek, 100 g mletého máku, 200 g hladké mouky, ¼ prášku do pečiva, 3 vejce, 180 g moučkového cukru, 100 g hery, 200 ml mléka, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu. Drobenka: 70 g hrubé mouky, 50 g pískového cukru, 40 g hery nebo másla
Postup:
- Mák nasypte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání 2 minuty vařte, potom ho nechte vychladnout.
- Hrubou mouku, pískový cukr a heru nebo máslo promněte a drobenku uložte do chladu.
- Změklou heru utřete s polovinou dávky cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva.
- Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (nebo pekáč), hustě pokryjte povrch půlkami švestek a posypte drobenkou.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte do růžova. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na řezy.