Diskutujte: Co teplého si během zimních večerů vaříte vy?

Kde se vzal?

Punč (anglicky punch) je termín pro širokou skupinu nápojů alkoholických i bez alkoholu, horkých i studených. Společné mají to, že obsahují ovoce nebo ovocné šťávy. Původem tento nápoj pochází z Indie, kde se mu říkalo „panča“, což znamená pět. Tedy pět ingrediencí - alkohol, cukr, citron, voda nebo čaj a koření. Počátkem 17. století se pak punč dostal z Indie do Anglie, odkud se postupně rozšiřoval dál a získával stále další a další variace. Takže zatímco u nás si děláme hlavně horký punč, jehož hlavními složkami jsou víno, rum, silný čaj, koření a cukr, kdybyste zavítali třeba na ostrov Martinik, nabídli by vám tam třeba Planteurs Punch, což je osvěžující jižanský chlazený nápoj z jamajského rumu, grenadiny, pomerančové šťávy, angostury a citronu.

Jak ho podávat

Na podávání jsou nejvhodnější silnostěnné žáruvzdorné sklenice, do kterých pro jistotu můžete před nalitím punče vložit lžičku, aby sklo neprasklo.
Ideálním sladidlem do punče je kandys, tedy zkrystalizovaný cukr, který se nejčastěji používá ke slazení všech druhů čajů, ale i kávy nebo třeba grogu, a který slouží také k umocnění požitku z jejich popíjení. Na rozdíl od klasického krupicového nebo krystalového cukru se rozpuští pomaleji, takže musíte chvíli počkat, a často se prodává na ozdobných dřívkách, která slouží zároveň na míchání místo lžičky. Můžete si vybrat kandys světlý nebo tmavý, který má příjemně karamelovou příchuť.

Aby děti neplakaly

Punč můžete připravit i pro děti, bez alkoholu. Stačí smíchat 1 litr horkého ovocného čaje se lžící jablečného nebo rybízového džusu a šťávou z 1 citronu nebo pomeranče a osladit 3 lžičkami medu. Podle chuti pak do nápoje můžete ještě přidat nakrájené ovoce (pomeranč, mandarinky, ananas apod.).

Tip kafe.cz pro zimomily

Punč je ideálním společníkem pro chvíle, kdy sedíte zabalení do deky v prostorném ušáku někde u kamen, ale často se popíjí i venku. Jenže tam, když nemáte termohrnek, hodně rychle vychladne. Severští námořníci pro takové případy používali malý trik, kdy na hladinu horkého nápoje položili malý kousek másla. Díky teplu se rozteče a utvoří na povrchu tenký film, který funguje jako poklička a udrží teplo hezky uvnitř a mnohem déle. Zkuste to.

A pokud nemáte v zásobě žádný recept na punč, zkuste některý z těchto:

1. Hroznový punč

Co budeme potřebovat: 5 – 6 dl vařicí vody, 200 g kuliček zeleného a červeného hroznového vína, 2 citrony (nejlépe chemicky neošetřené), 2 dl bílého vína, 2 dl bílého rumu, 4 lžičky hroznového cukru (nebo více, na dochucení)

Citrony důkladně omyjeme kartáčkem, oloupeme z nich kůru a nakrájíme ji na tenké proužky. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme, zbavíme peciček a promícháme s nakrájenou citronovou kůrou a hroznovým cukrem. Vše rozdělíme do čtyř silnostěnných sklenic, přilijeme víno a rum, sklenice doplníme vařicí vodou a ihned podáváme.

2. Horká mátová pohoda

Co budete potřebovat: 6 dl vařicího čaje (z 1 sáčku zeleného čaje), 3 dl zeleného likéru (peprmintky apod.), 4 lžíce cukru, 1 citron, několik větviček čerstvé máty (může být i sušená)

Do každé silnostěnné sklenky dáme lžíci cukru, přidáme vymačkanou citronovou šťávu a zelený likér. Větvičky máty lehce přelámeme a vložíme do sklenek. Vše dolijeme vařicím čajem a ihned podáváme.

3. Víkendový punč

Co budete potřebovat: 5 dl vody, 2 dl rumu, 4 lžíce kandysového cukru nebo medu, 4 lžičky rozinek, šťáva z 1 citronu, 4 kolečka citronu, 8 hřebíčků, 4 kousky skořice, cukr na doslazení.

Vodu přivedeme k varu, přidáme hřebíček, skořici, rozinky a cukr nebo med a povaříme 3 minuty. Směs necháme ještě 3 minuty odstát, pak ji rozlijeme do čtyř silnostěnných sklenek, každou dolijeme rumem a citronovou šťávou a podáváme s kolečkem citronu a cukrem na doslazení.

4. Jasmínový punč s třešněmi

Co budete potřebovat: 7 dl horkého jasmínového čaje (připravíme ho ze tří sáčků), 1 dl griotky (nebo třešňovice), 2 dl třešňového džusu, 2 lžíce kandysového cukru, 1 skleničku koktejlových třešní.

Horký čaj osladíme kandysovým cukrem, přidáme griotku a třešňový džus. Punč nalijeme do čtyř nahřátých pohárů a každý ozdobíme špízem s koktejlovými třešněmi.

5. Brusinkový punč

Co budete potřebovat: 4 dl bílého vína, 100 g brusinkového kompotu nebo marmelády, 4 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce krupicového cukru, 0,4 dl jamajského rumu, 1/2 citronu, 4 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 4 tenké plátky pomerančové kůry (chemicky neošetřené).

V hrnci přivedeme k varu bílé víno s třtinovým cukrem. Přidáme badyán a skořici, promícháme a vše zvolna vaříme asi 15 minut. Na závěr přilijeme jamajský rum, přimícháme brusinkový kompot nebo marmeládu a necháme krátce přejít varem. Okraje čtyř silnostěnných sklenic potřeme citronem a ponoříme je do misky s krupicovým cukrem tak, aby se okraj cukrem obalil. Sklenice otočíme a cukr na nich necháme zaschnout. Pak do nich nalijeme horký punč, každou sklenku ozdobíme plátkem pomerančové kůry a ihned podáváme.