Staňte se předplatitelem našich časopisů
mojepredplatne.cz

TOP recepty: Připravte se na Vánoce, upečte perníčky!

Vánoce se kvapem blíží, čekají nás už za měsíc. Na cukroví je ještě brzy, ale perníčky je potřeba připravit dopředu, aby měly čas se uležet. Máme pro vás hned 4 recepty na ty nejchutnější. Už víte, jaké upečete?

Zdroj: archiv a Thinkstock Perníčky

Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 50 g medu, 40 g tuku, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička koření do perníku, špetka citronové kůry; na polevu: 100 g moučkového cukru, 1 bílek

Postup:

1. Med s tukem rozehřejeme za stálého míchání v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme cukr, sodu, koření, kůru a vejce a šleháme, dokud směs nenapění. Misku postavíme do studené vody a mícháme do mírného zchladnutí. Postupně přisypáváme mouku a pokračujeme v míchání, dokud nezapracujeme všechnu mouku a nevznikne hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme odpočinout do druhého dne v chladu.

2. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 4 mm a vykrojíme z něj různé tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 165 °C pečeme zvolna dozlatova. Hotové perníčky ihned přeložíme na vál nebo vhodný rovný tác a necháme vychladnout.

3. Bílek smícháme s dvakrát prosetým moučkovým cukrem a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud není poleva dostatečně hustá. Naplníme ji do kornoutku, perníčky ozdobíme tenkými linkami polevy a necháme zaschnout. Hotové perníčky uložíme v chladu s dostatečnou vlhkostí, aby zvláčněly.

Vybrali jsme pro vás

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky