Vánoce se kvapem blíží, čekají nás už za měsíc. Na cukroví je ještě brzy, ale perníčky je potřeba připravit dopředu, aby měly čas se uležet. Máme pro vás hned 4 recepty na ty nejchutnější. Už víte, jaké upečete?
Perníčky
Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 50 g medu, 40 g tuku, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička koření do perníku, špetka citronové kůry; na polevu: 100 g moučkového cukru, 1 bílek
Postup:
1. Med s tukem rozehřejeme za stálého míchání v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme cukr, sodu, koření, kůru a vejce a šleháme, dokud směs nenapění. Misku postavíme do studené vody a mícháme do mírného zchladnutí. Postupně přisypáváme mouku a pokračujeme v míchání, dokud nezapracujeme všechnu mouku a nevznikne hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme odpočinout do druhého dne v chladu.
2. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 4 mm a vykrojíme z něj různé tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 165 °C pečeme zvolna dozlatova. Hotové perníčky ihned přeložíme na vál nebo vhodný rovný tác a necháme vychladnout.
3. Bílek smícháme s dvakrát prosetým moučkovým cukrem a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud není poleva dostatečně hustá. Naplníme ji do kornoutku, perníčky ozdobíme tenkými linkami polevy a necháme zaschnout. Hotové perníčky uložíme v chladu s dostatečnou vlhkostí, aby zvláčněly.