Nesmíte propásnout!

Právě vychází nové číslo magazínu CHUŤ A STYL.

Najdete v něm nejen spousty receptů, ale také další inspiraci pro Váš domov.

Za hit čísla tipujeme:

- Romantické menu na Valentýna a nad Delikatesami z pařížských kaváren se nám sbíhaly sliny.

- Vybíráme ale tentokrát klasiku: Koblihy! Pokračujte na tři skvělé recepty, v časopisu najdete další tři.

Rychlé koblihy

Co budete potřebovat: 100 g másla pokojové teploty • 2 žloutky • 100 g moučkového cukru • 1 lžíce rumu • 500 g hladké mouky • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva • asi 4 lžíce mléka (podle potřeby) • hladká mouka na vál • olej na smažení • 1 sklenice džemu podle vlastní chuti • moučkový cukr na posypání.

Postup:

V míse utřeme měkké máslo, žloutky, moučkový cukr a rum. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1,5 cm a obrácenou sklenkou nebo vypichovátkem z něj vykrájíme kolečka.

Kolečka vkládáme do většího množství rozehřátého oleje, při mírné teplotě je osmažíme z obou stran dozlatova a necháme odsát na utěrce.

Koblihy naplníme džemem pomocí plničky na koblihy (můžeme použít i cukrářský sáček s delší užší trubičkou), a když zcela vychladnou, poprášíme je moučkovým cukrem.

Náš tip: Koblihy můžete naplnit i před usmažením. Rozválený plát těsta musí být o polovinu tenčí. Na polovinu vykrájených koleček dejte do středu trochu náplně a zakryjte je zbylými kolečky. Těsto po obvodu přitiskněte a znovu vykrojte o něco menší kulatou formičkou. Připravte se ale na to, že džem při smažení stejně trochu vyteče.

Pomerančové koblihy

Co budete potřebovat: 470 g hladké mouky • 2 sáčky kypřicího prášku do pečiva • 1 špetka mletého muškátového oříšku • 1/2 lžičky soli •
2 vejce • 250 g moučkového cukru • 200 g zakysané smetany • 3 lžíce plnotučného mléka • 45 g rozpuštěného másla • 1 lžíce propasírovaného pomerančového džemu • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry • hladká mouka na vál • olej na smažení • moučkový cukr na posypání.

Postup:

V míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a sůl. Vedle vyšleháme vejce a po lžících přidáme moučkový cukr, až získáme pevnou světlou lesklou hmotu.

Přidáme zakysanou smetanu, mléko, rozpuštěné máslo, džem a pomerančovou kůru a dobře promícháme. Po lžících přidáme a stěrkou zašleháme připravenou moučnou směs, až vznikne těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zakryjeme ho utěrkou a necháme v chladu 20 minut odpočinout.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný maximálně 0,5 cm. Kulatým vykrajovátkem z něj vykrájíme kolečka o průměru 6 cm a pak druhým menším vykrajovátkem o průměru 1,5 cm z každého kolečka vypíchneme střed. Kolečka postupně vkládáme do většího množství rozehřátého oleje a pomalu usmažíme z obou stran dozlatova. Pak je osušíme v ubrousku a po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.

Minikobližky

Co budete potřebovat: 30 g droždí • 40 g krupicového cukru • 500 g hladké mouky • 2,5 dl mléka • 40 g změklého másla • 4 žloutky • 3 lžíce rumu • 1 špetka soli • nastrouhaná kůra z 1 citronu • hladká mouka na vál • olej na smažení • 1 sklenka džemu podle vlastní chuti • moučkový cukr.

Postup:

V misce rozetřeme droždí se lžící cukru a mouky. Přidáme 4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme v míse máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně do ní přidáme jeden po druhém žloutky. Pak přidáme vzešlý kvásek, rum, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, zbylou mouku a zbylé vlažné mléko a zpracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a obrácenou malou sklenkou nebo vypichovátkem z něj vykrájíme kobližky o průměru 2 cm, které necháme ještě 20 minut kynout.

Vykynuté kobližky postupně vkládáme do většího množství rozehřátého oleje a pomalu je usmažíme při mírné teplotě z obou stran dozlatova.

Minikobližky necháme odkapat na papírové utěrce, pak je naplníme džemem pomocí plničky na koblihy (nebo cukrářského sáčku s delší užší trubičkou) a po úplném vychladnutí je poprášíme moučkovým cukrem.