Čtvrtého září vstoupil do kin film Láska na kari s Helen Mirren v hlavní roli. Jde o skvělý film plný těch nejchutnějších receptů. Pojďte dva z nich tento víkend ochutnat.
Citrusový koláč s mandlemi
Pro 8 osob, Příprava: 20 minut, Pečení: 30 minut
Bude se hodit: šlehač, zester (škrabka na citrusy), cedník nebo síto, pekáč o rozměrech asi 25-25 cm, pečicí papír, nůžky, sprej na vymaštění pekáče nebo máslo, dvě velké misky, vařečka
Párování s vínem: tmavé krémové sherry
Co budete potřebovat: 4 vejce s oddělenými bílky a žloutky v pokojové teplotě, kůru z 1 citronu, kůru z 1 pomeranče a polévkovou lžíci pomerančové šťávy, ¼ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu, ½ šálku krupicového cukru, ½ šálku mandlové mouky (nebo velmi jemně mletých mandlí), ¼ čajové lžičky mleté skořice, 1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva, špetku soli, 1 čajovou lžičku bílého octa, 2 polévkové lžíce práškového cukru na ozdobení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C. Dno zapékací misky vyložte pečicím papírem a po stranách ji vymažte máslem nebo sprejem.
2. Do velké mísy dejte žloutky, citronovou a pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vanilkový extrakt, ¼ šálku cukru a utřete vařečkou dohladka.
3. V jiné míse smíchejte mandlovou mouku, skořici a prášek do pečiva. Přidejte ke žloutkům a vymíchejte v hladké těsto.
4. Z bílků ušlehejte sníh, do kterého přidejte špetku soli a ocet. Poté zvolna vmíchejte ¼ šálku cukru. Dále šlehejte, až se vytvářejí kopečky.
5. Sníh přidejte k mandlové směsi. Vmíchávejte je opatrně a zlehka, aby se sníh neporušil. Pozvolna vznikne nadýchaná a hladká směs.
6. Připravené těsto nalijte do zapékací misky a dejte do trouby. Pečte 25-30 minut nebo až povrch zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Obkružte nožem, abyste uvolnili okraje, jemně vyndejte a přendejte na talíř. Před podáváním pocukrujte.