Diskutujte: Které moučníky máte nejraději? Jaký pečete, když opravdu spěcháte?

Čokoládové bábovičky

Co budete potřebovat: 240 g hořké čokolády, 4 vejce, 120 g másla, 70 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky * 3 lžičky likéru (např. čokoládového)

Postup:

  • Polovinu hořké čokolády rozlámeme na kousky, vložíme do kovové misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně, a za průběžného míchání necháme čokoládu rozpustit.
  • V míse nebo v mixéru vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny.
  • Zlehka do ní zamícháme rozpuštěnou čokoládu smíchanou s rozpuštěným máslem, přidáme prosátou hladkou mouku, důkladně promícháme a těsto ochutíme likérem.
  • Naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme do vymazaných kovových nebo papírových formiček na košíčky.
  • Do středu těsta v každém košíčku vmáčkneme kousek zbylé čokolády, formičky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 12 minut.

Bochánky s marmeládou

Co budete potřebovat: 250 g másla, 250 g cukru, 250 g marmelády, 100 g hrubé mouky, 100 g škrobové moučky, 150 g mletých mandlí, 100 g rozinek, 100 g nadrobno nakrájeného sušeného ovoce, 3 vejce, 4 žloutky, 2 lžíce pomerančové šťávy, 0,2 dl pomerančového likéru,1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka strouhané citronové kůry, špetka soli, tuk na vymazání a mouka na vysypání formiček

Postup:

  • Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně zašleháme vejce, žloutky a trochu mouky.
  • Pak přimícháme sůl, citronovou kůru, pomerančovou šťávu a likér a na závěr přidáme směs mouky, prášku do pečiva, škrobové moučky, mandlí, rozinek a sušeného ovoce.
  • Těstem naplníme do tří čtvrtin malé vymazané a vysypané formičky, do středu dáme trochu marmelády a zakryjeme ji zbylým těstem.
  • Formičky vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a bochánky upečeme dozlatova.

Rychlé muffins s ostružinami (pudinkem, tvarohem nebo nutelou)

Co budete potřebovat: 1 balíček koupených čokoládových "Muffins" libovolného výrobce, 20 velkých ostružin (nebo uvařený hustý vanilkový pudink, pomázánku Nutela, sladký tvaroh, pribináčka apod.), rostlinná šlehačka ve spreji

Postup:

  • Těsto připravíme podle návodu na obalu.
  • Když budeme dávat těsto do papírových košíčků, vložíme doprostřed vždy po jedné ostružině. Jestliže plníme ostatními zmíněnými náplněmi, dáme vždy lžíci těsta, lžíci náplně a opět lžíci těsta.
  • Upečené vychladlé muffiny ještě ozdobíme šlehačkou a ostružinou.