TOP recepty na sobotu: Zmrzlé moučníky

Na čem si nejlépe pochutnáte, když jsou venku tropy? Na mražených moučnících, které dokonale osvěží celou rodinu.

Zmrzlinový dort

Co budete potřebovat: na roládu: 6 vajec, 150 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového aroma, 50 g kakaa, na náplň: zmrzlina podle chuti a množství podle velikosti mísy, čerstvé ovoce

Postup:

1. Nejdříve upečeme roládu. Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem, který necháme po okrajích přečnívat. V míse ušleháme 6 bílků do husté pěny, vešleháme 50 g cukru a šleháme dotuha. V druhé míse ušleháme 6 žloutků se 100 g cukru do husté pěny. Přidáme vanilkové aroma, lehce vmícháme prosáté kakao a po třetinách sníh. Hotové těsto nalijeme na plech a stejnoměrně rozetřeme. Pečeme asi 20 minut.

2. Upečený plát na roládu necháme vychladnout. Seřízneme okraje a potřeme ho vrstvou lehce povolené zmrzliny (jahodová a vanilková). Pomocí potravinářské fólie zabalíme roládu. Moc netlačíme, aby nám při krajích zmrzlina nevytékala. Konce fólie utáhneme a roládu dáme do mrazáku, alespoň na 2 hodiny.

3. Vhodnou mísu vyložíme fólií a dáme do mrazáku vychladit. Když zmrzlina dostatečně ztuhne, můžeme roládu nakrájet na tenčí plátky. Díky dvojí náplni máme dvě barvy roládek, kterými vyložíme dno a stěny mísy. Musíme pracovat rychle, zmrzlina rychle taje. Dáme opět zamrazit a necháme lehce povolit další zmrzlinu.

4. Když jsou roládky tuhé, vymažeme mezery mezi nimi zmrzlinou a dáme zpět do mrazáku.

5. Když je připravený „korpus“ v míse dobře promrzlý, necháme lehce povolit další druh zmrzliny. Korpus naplníme a dáme zpátky do mrazáku.

6. Po ztuhnutí se vrství další „patra“ – my jsme do zmrzliny přidali drobné čerstvé ovoce. Poslední vrstvu zarovnáme po okraj.

7. Celý dort je dobré nechat zmrznout přes noc. Pak formu překlopíme na podnos a opatrně sundáme fólii. Servírujeme ihned.

Tip: Zmrzlinu si můžete buď koupit, nebo udělat domácí. Kombinovat můžete chutě tak, jak to máte rádi, nebo použít jen jednu. Také je krásné, když smícháte třeba pistáciovou a čokoládovou jemně dohromady – docílíte mramorového efektu. Možností je nepřeberně. Mísa, ve které budete dort tvořit, by měla být mrazuodolná, aby nepraskla (vhodná je zapékací). A pokud budete porcovat dort za krásného počasí jako my, dělejte to rychle – taje!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky