Meruňkové knedlíky se žloutkovo-kávovou omáčkou

Co budete potřebovat: 8 kusů meruněk, 250 g měkkého tvarohu, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 30 g veky bez kůrky, 0,5 dl mléka, špetka soli, 50 g bílé čokolády, na omáčku: 0,7 dl silné kávy, 0,7 dl mléka, 50 g medu, 3 žloutky, 30 g smetany na šlehání, 20 g cukru, špetka soli, na posypání: 50 g strouhaných mandlí, 30 g cukru, 25 g másla

Postup:
1. Do mísy vložíme tvaroh, přidáme vejce, mouku, sůl a v mléce namočenou a vymačkanou veku a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme v chladu. Strouhané mandle opražíme na másle za stálého míchání dozlatova a promícháme s cukrem.

2. Opláchnuté meruňky rozloupneme a místo pecky vložíme kousek bílé čokolády. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, rozřízneme ho na osm dílů a do každého opatrně zabalíme připravenou meruňku. Knedlíky vkládáme do velkého hrnce s mírně osolenou vařící se vodou a když se začne voda znovu vařit, opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.

3. Mezitím připravíme omáčku. V hluboké kovové misce ponořené v horké vodní lázni smícháme kávu s medem a polovinou mléka, dokud není směs horká. Ve druhé misce vyšleháme žloutky se zbylým mlékem, smetanou, cukrem a solí, za stálého míchání je vlijeme do kávové směsi a šleháme v lehce se vařící vodě, dokud nevznikne hustá pěna.

4. Hotové knedlíky vyjmeme, necháme odkapat, obalíme v pražených mandlích, rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Tip: Na přípravu nepoužívejte měkký tvaroh ve vaničce, obsahuje příliš mnoho vody. Hotové knedlíky pro dospělé ještě navíc přelijte jemným moka sirupem. Svařte 0,9 dl silné kávy s 30 g cukru asi na polovinu množství. Přilijte 0,2 dl whisky a zvolna vařte, dokud směs není hustá jako med. Přimíchejte 10 g změklého másla a nechte za občasného promíchání vychladnout. Každou porci můžete ozdobit čerstvými lístky meduňky nebo máty.

Meruňkové koláčky s pomerančovým džemem

Co budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 40 g droždí, 1 dl mléka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíce cukru, špetka soli, 5 meruněk, pomerančový džem, na náplň: 300 g tučného měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 lžíce smetany

Postup:

1. Nejdříve připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme s cukrem, smetanou a žloutkem na hladký krém, do kterého zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílku.

2. Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, vejce a špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto (podle potřeby případně ještě přilijeme trochu mléka).

3. Připravené těsto ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát a formičkou z něj vykrojíme kulaté koláčky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, do středu každého uděláme důlek, naplníme ho připravenou tvarohovou náplní a do jejího středu položíme malý kousek meruňky.

4. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme je dorůžova. Ještě teplé upečené koláčky přelijeme ohřátým horkým pomerančovým džemem a necháme prochladnout.

Jogurtové řezy

Co budete potřebovat: 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 70 g fruktózy, 70 g tuku, 10 g kakaa, špetka kypřicího prášku do pečiva, 2 dl smetany ke šlehání, na krém: 500 g bílého jogurtu, 350 g meruňkového kompotu, 1 dl smetany ke šlehání, 60 g fruktózy, 1 balení žlutého dortového želé, 1,5 lžic mleté želatiny, 1,5 lžic meruňkové zavařeniny, 3 kapky vanilkové esence

Postup:

1. Vejce ušleháme s fruktózou do pěny, vmícháme rozehřátý vlažný tuk a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyššími okraji. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 25 minut. Korpus necháme vychladnout a potřeme jej tenkou vrstvou zavařeniny.

2. Meruňky necháme na sítu odkapat a osušíme je v papírové utěrce. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a pak ji rozpustíme v horké vodní lázni. Jogurt ušleháme s fruktózou, smetanou, vanilkovou esencí a se želatinou a krém rovnoměrně rozetřeme na korpus. Tři meruňky si dáme stranou a zbylé rozložíme na korpus. Vše necháme v lednici 2 hodiny tuhnout.

3. Želé připravíme podle návodu na obalu, přelijeme jím moučník a necháme jej v lednici 4 hodiny tuhnout. Hotový moučník nakrájíme na řezy a ozdobíme je šlehačkou a kouskem meruňky.

Mohlo by vás také zajímat: Sólo pro jahodové knedlíky