TOP recepty na sobotu: V kurzu jsou meruňky

Právě začala sezona meruněk, a proto máme pro vás 3 tipy, jak oranžovou nadílku zpracovat a pochutnat si.

Meruňkové knedlíky se žloutkovo-kávovou omáčkou

Co budete potřebovat: 8 kusů meruněk, 250 g měkkého tvarohu, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 30 g veky bez kůrky, 0,5 dl mléka, špetka soli, 50 g bílé čokolády, na omáčku: 0,7 dl silné kávy, 0,7 dl mléka, 50 g medu, 3 žloutky, 30 g smetany na šlehání, 20 g cukru, špetka soli, na posypání: 50 g strouhaných mandlí, 30 g cukru, 25 g másla

Postup:
1. Do mísy vložíme tvaroh, přidáme vejce, mouku, sůl a v mléce namočenou a vymačkanou veku a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme v chladu. Strouhané mandle opražíme na másle za stálého míchání dozlatova a promícháme s cukrem.

2. Opláchnuté meruňky rozloupneme a místo pecky vložíme kousek bílé čokolády. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, rozřízneme ho na osm dílů a do každého opatrně zabalíme připravenou meruňku. Knedlíky vkládáme do velkého hrnce s mírně osolenou vařící se vodou a když se začne voda znovu vařit, opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.

3. Mezitím připravíme omáčku. V hluboké kovové misce ponořené v horké vodní lázni smícháme kávu s medem a polovinou mléka, dokud není směs horká. Ve druhé misce vyšleháme žloutky se zbylým mlékem, smetanou, cukrem a solí, za stálého míchání je vlijeme do kávové směsi a šleháme v lehce se vařící vodě, dokud nevznikne hustá pěna.

4. Hotové knedlíky vyjmeme, necháme odkapat, obalíme v pražených mandlích, rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Tip: Na přípravu nepoužívejte měkký tvaroh ve vaničce, obsahuje příliš mnoho vody. Hotové knedlíky pro dospělé ještě navíc přelijte jemným moka sirupem. Svařte 0,9 dl silné kávy s 30 g cukru asi na polovinu množství. Přilijte 0,2 dl whisky a zvolna vařte, dokud směs není hustá jako med. Přimíchejte 10 g změklého másla a nechte za občasného promíchání vychladnout. Každou porci můžete ozdobit čerstvými lístky meduňky nebo máty.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky