TOP recepty na sobotu: Švestková sezona je tady!

Léčivé plody babího léta jsou právě v kurzu. A proč si právě z nich připravit podzimní dezert? Jsou totiž bohatou zásobárnou vitaminů a dalších pro tělo významných látek.

Obrácené švestkové knedlíky

Co budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 250 g vypeckovaných švestek, 1 žloutek, 2 lžíce cukru, 1 lžíce sušeného mléka, 10 g droždí, špetku jedlé sody, rozpuštěné máslo, moučkový cukr, tvrdý tvaroh; na náplň: 100 g mletého máku, 40 g strouhaného perníku, 150 ml mléka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce cukru, špetka soli

Postup:

1. Omyté a vypeckované švestky podusíme s cukrem a 1 dl vody doměkka, rozmixujeme je na pyré a necháme trochu zchladnout. V míse smícháme mouku se sodou, sušeným mlékem, žloutkem a rozdrobeným droždím a přidáme tolik vlažného švestkového pyré, abychom vypracovali vláčné těsto. Poprášíme ho moukou a necháme pod utěrkou v teple vykynout.

2. V kastrůlku lehce opražíme mák s perníkem, přidáme mléko, cukr, špetku soli a rum a mícháme na mírnějším ohni do zhoustnutí. Náplň necháme za občasného míchání zchladnout.

3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a nakrájíme ho na 8 čtverců. Do středu každého dáme lžíci náplně, těsto uzavřeme, knedlíky zakulatíme a necháme na válu krátce nakynout. Pak je vložíme do vroucí osolené vody (raději jen po 4 kusech) a vaříme pod pokličkou. Po 5 minutách je otočíme a vaříme odkryté ještě 5 minut.

4. Knedlíky vyjmeme z vody, ihned je několikrát propíchneme špejlí, potřeme máslem a rozdělíme po dvou na talíře. Pokapeme je máslem, posypeme tvarohem a cukrem a podáváme.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky