Čokoládová terinka

Co budete potřebovat: 4 vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva. Náplň: 500 g měkkého sýru Mascarpone, 250 g hořké čokolády, 200 g smetany ke šlehání, 150 g mléčné čokolády, 100 g moučkového cukru, 8 plátků želatiny.

Postup:

Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru). Zlehka do ní po částech přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem a umícháme hladké těsto, které rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.

Povrch uhladíme, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut.
Upečený horký plát překlopíme na čistý papír na pečení a necháme vychladnout. Pak z něj opatrně stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát nakrájíme na 3 široké pruhy.

Trojúhelníkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií a boky vyložíme dvěma pruhy upečeného těsta.
Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody a pak ji rozpustíme podle návodu na obalu. Mascarpone s cukrem rozmícháme v misce metličkou.

Vmícháme rozpuštěnou želatinu a po částech vmícháme ušlehanou smetanu. Hořkou i mléčnou čokoládu rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni. Mléčnou čokoládu promícháme s připraveným krémem, polovinu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naplníme jím půlku formy.

Do zbylého krému vmícháme ještě navíc rozpuštěnou hořkou čokoládu, zlehka promícháme a tímto tmavším krémem naplníme opět pomocí cukrářského sáčku zbylou část formy. Povrch uhladíme, zakryjeme posledním pruhem upečeného těsta, zakryjeme fólií a necháme ztuhnout v chladu. Před podáváním terinku opatrně vyklopíme, stáhneme z ní fólii a nakrájíme ji na řezy.

Makovec

Co budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého máku, 3/4 hrnku mléka, 3/4 hrnku pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukru krupice, 1 kypřicí prášek do pečiva, strouhaná citronová kůra asi z ? citronu špetka mleté skořice špetka soli tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy poleva, 7 lžic moučkového cukru, šťáva z 1 malého citronu.

Postup:

V mléce rozšleháme vejce, postupně střídavě zašleháváme cukr s olejem. Nakonec vmícháme mák, prosátou mouku s práškem do pečiva, sůl a citronovou kůru.

Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, dáme do vyhřáté trouby na 180° C a zvolna pečeme asi 35-40 minut. Polevu si připravíme z 2x prosátého moučkového cukru a citronové šťávy.

Třeme tak dlouho, až je vznikne lesklá, hladká poleva. Vychladlý makovec s ní přelijeme a při pokojové teplotě necháme zaschnout.

První várka receptů na Střechy - včetně favorizované Banánové!

Dvoubarevná bábovka

Co budete potřebovat: 250 g změklého tuku, 200 g krupicového cukru, 180 g prosáté polohrubé mouky, 4 vejce, 100 g solamylu, 3 lžíce prosátého kakaového prášku, dřeň vydlabaná z 1/2 vanilkového lusku, špetka soli, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání.

Postup:

V míse utřeme žloutky za postupného přidávání cukru do pěny. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme se solamylem a vanilkou. V kastrůlku rozpustíme tuk a přivedeme ho k varu. Do vaječné pěny vmícháme moučnou směs, po lžících zlehka vmícháme tuhý sníh a na závěr vmícháme horký tuk.

Z těsta odebereme více než třetinu, do které vmícháme kakaový prášek a důkladně ho do těsta zapracujeme. Do vymazané a vysypané formy nalijeme střídavě světlé i tmavé těsto a povrch uhladíme. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50 minut.

Upečenou bábovku necháme 5 - 10 minut chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Zmizela střecha ze stolu hned? Upečte si BÁBOVKU.

Ostružinovomalinové trojúhelníčky

Co budete potřebovat: 4 vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g polohrubé mouky, 25 g kakaa,1 sáček vanilinového cukru, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce oleje. Náplň: 400 g měkkého tvarohu, 200 g smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 100 g ostružin (čerstvých nebo mražených), 100 g malin, 2 sáčky vanilinového cukru, 10 plátků želatiny.

Postup:

Vejce vyšleháme s olejem, krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru). Zlehka do ní po částech přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. Asi třetinu těsta odebereme do misky, promícháme ji s kakaem a toto tmavé těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.

Vidličkou nebo speciální zoubkovanou stěrkou do těsta utvoříme vlnovky a těsto necháme v mrazáku ztuhnout. Pak na něj naneseme světlé těsto, stejnoměrně ho rozetřeme a vše upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (asi 10 - 15 minut). Upečený plát těsta překlopíme na čistý papír na pečení a necháme vychladnout.

Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody a pak ji rozpustíme podle návodu na obalu. V misce rozmícháme metličkou měkký tvaroh s oběma druhy cukru, přidáme rozpuštěnou želatinu, promícháme a zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Část ostružin a malin rozehřejeme (nejlépe v mikrovlnné troubě), rozmícháme na kaši a vmícháme ji do krému.

Z vychladlého plátu stáhneme horní papír, na kterém se těsto peklo, a plát nakrájíme na 3 široké pruhy. Trojúhelníkovou formu vyložíme mikroténovou fólií, boky formy vyložíme dvěma pláty a formu naplníme do půlky pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou připravenou náplní.

Doprostřed rozložíme v pruhu těsně vedle sebe zbylé ostružiny a maliny, formu doplníme zbylým krémem, povrch uhladíme a zakryjeme třetím pruhem upečeného těsta. Vše zakryjeme fólií, necháme v chladu ztuhnout a před podáváním opatrně vyjmeme z formy, odstraníme fólii a nakrájíme na řezy.

Barevná střecha

Co budete potřebovat: 6 plátků tmavého slunečnicového chleba bez kůrky, 1 velký pórek. Oranžová náplň: 250 g tučného měkkého tvarohu, 150 g lučiny, 2 lžíce rozpuštěné želatiny, 1 vrchovatá lžíce husté zakysané smetany, 2 lžičky mleté lahůdkové papriky, špetka chilli, sůl. Zelená náplň: 200 g uvařených růžiček brokolice,120 g lučiny, 100 g taveného sýru, 50 g pomazánkového másla, 1/2 stroužku česneku, sůl, mletý pepř. Růžová náplň: 250 g lučiny, 80 g najemno nastrouhaného trvanlivého salámu, 50 g taveného smetanového sýru, mletý pepř.

Postup:

Pórek rozebraný na listy důkladně propláchneme studenou vodou a 2 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Vodu slijeme a pórek ihned zchladíme v ledové vodě a necháme na sítu okapat. Trojúhelníkovou formu vyložíme mikrotenovou folií a listy pórku. Folii i listy necháme přečnívat o 5 cm přes formu.

Na oranžovou náplň vyšleháme lučinu s paprikou, chilli, solí, tvarohem a zakysanou smetanou na hladký krém a vmícháme do něj rozehřátou želatinu. Krém natřeme na dno (do špičky) formy, vrch uhladíme a poklademe obdélníčky chleba.

Na zelenou náplň rozmixujeme brokolici s pomazánkovým máslem a česnekem, vešleháme lučinu, tavený sýr, ochutíme solí a pepřem. Krém rozetřeme na vrstvu chleba, uhladíme a opět zakryjeme chlebem.

Na růžovou náplň vyšleháme lučinu se sýrem, salámem a pepřem. Krém rozetřeme na vrstvu chleba, uhladíme, zakryjeme přečnívajícími listy pórku, zabalíme do fólie a zatížíme. Hotovou střechu necháme v lednici 3 hodiny tuhnout, opatrně vyklopíme, sejmeme fólii a krájíme na plátky.