Top recepty na sobotu: Skvělé citrónové koláče

Top recepty na sobotu: Skvělé citrónové koláče
Top recepty na sobotu: Skvělé citrónové koláče
Zdroj: Smagpix.com

Citrón jako kyselý pomocník dodá vašim moučníkům neodolatelnou chuť. Rozhodně si nikdo nebude stěžovat, že je přeslazený. Citrónové dobroty jsou vždycky svěží.

Diskutujte: Jak používáte citrón v kuchyni při vaření nebo pečení?

Mohlo by vás také zajímat: TOP recepty na sobotu: Hříšně dobré palačinky nebo Top recepty na sobotu – Lahodné mrkvové zázraky

Citrónový koláč s tvarohem

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla (tuku), 50 g moučkového cukru
1 žloutek, asi 3 lžíce vody, 1 lžička strouhané citrónové kůry
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 70 g cukru, špetka mleté vanilky, šťáva z 1 citrónu, 1 lžička citrónové kůry, 100 g rozinek, 1 oloupaný citrón, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce mandlových lupínků, 3 lžíce citrusového džemu

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, cukru a citrónové kůry připravte vláčné těsto.
  2. Zabalené nechte odpočinout. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku, zbytkem vyložte máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (průměr cca 22 cm), jejíž dno předtím potřete citrusovým džemem.
  3. V míse rozmíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkou, citrónovou šťávou i kůrou.
  4. Vmíchejte rozinky a nalijte na těsto. Uhlaďte, povrch pokryjte tenkými plátky oloupaného citrónu obalenými v cukru, mřížkou z těsta a mandlovými lupínky.
  5. Vložte do předehřáté trouby a velmi zvolna (při vyšší teplotě by moučník „vyběhl“) pečte cca 1 hodinu.

Tvarohový citrónový koláč

Těsto: 150 g cukrářských piškotů, 100 g másla, 750 měkkého tvarohu, 4 vejce, 130 g moučkového cukru, 2 citróny, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžíce máku, máslo na formu

Postup:

  1. Piškoty dejte do pevného sáčku a podrťte válečkem. Nasypte je do misky, přidejte máslo a rozdrobte jako na drobenku.
  2. Citróny omyjte a osušte, jeden podélně překrojte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
  3. Velkou dortovou formu vytřete máslem a po obvodě přilepte půlkolečka citrónu. Na dno nasypte máslovo-piškotovou drobenku, stejnoměrně ji rozhrňte a lžící přitlačte ke dnu.
  4. V míse utřete tvaroh se šťávou z 1 citrónu, vanilkovým aroma a moučkovým cukrem. Vmíchejte postupně všechna vejce a mák.
  5. Hmotu nalijte do dortové formy, uhlaďte, ozdobte několika tenkými kolečky citrónu, vložte do trouby předehřáté na 130-40 °C a velmi zvolna (při vyšší teplotě by koláč vyběhl) pečte asi hodinu a čtvrt.
  6. Obruč dortové formy opatrně odstraňte, koláč nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Citrónový chlebíček

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 50 g škrobové moučky, půl balíčku prášku do pečiva, 2 citróny, 125 g másla, 125 g pískového cukru, 2 vejce, 200 g moučkového cukru, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Mouku prosejte, smíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva.
  2. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout.
  3. Citróny dobře omyjte a osušte. Z jednoho ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.
  4. Celá vejce rozkvedlejte, vmíchejte máslo, sypkou směs, citrónovou šťávu i kůru a vymíchejte vláčné těsto.
  5. Formu na chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem, vysypte moukou a natřete do ní těsto.
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a chlebíček upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené).
  7. Upečený moučník nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Ještě teplý ho propíchejte na několika místech špejlí a pokapejte šťávou z druhého citrónu (nechte si 2 lžíce na polevu).
  8. Moučkový cukr prosejte, smíchejte ho s 2 lžícemi citrónové šťávy a utřete hladkou polevu. Celý povrch chlebíčku potřete citrónovou polevou a nechte úplně vychladnout a zaschnout. Potom nakrájejte na plátky.


 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Když mámy pláčou

Stalo se něco, co nemohly ovlivnit. Přesto nedokážou zcela zapudit myšlenku co by, kdybych? Jejich život změnila nehoda, nemoc, zkrat v rozrušení.…

Akční letáky