TOP recepty na sobotu: Pravý čas na koláč

Venku se pořádně ochladilo, a proto je potřeba si pořádně osladit život. A to pořádným koláčem. Dobrou chuť.

Sladký dýňový koláč

Co budete potřebovat: 370 g hladké mouky, 140 g vychlazeného másla, 3 lžíce vody, 1 lžíce cukru, špetka soli, hrst fazolí na vysypání, na náplň: 1 menší dýně, 175 g cukru, 180 ml smetany na šlehání, 55 g meruňkového džemu, 3 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky skořice, špetka mletého zázvoru, špetka soli

Postup:

1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a vznikne drobenka. Do ní přidáme vodu a promícháme. Pokud je těsto suché, přilijeme ještě vodu. Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do fólie a vložíme alespoň na hodinu do lednice. Před dalším použitím pak těsto necháme dojít do pokojové teploty.

2. Vymazanou a vysypanou koláčovou formu vyložíme těstem a vložíme na 15 minut do mrazáku.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a vyjmeme fazole. Pak korpus vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 15 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a teplotu v troubě snížíme na 150 °C.

4. Dýni očistíme, nakrájíme na menší kousky, v hrnci rozvaříme a poté rozmixujeme. V míse smícháme oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimícháme vychladlé pyré, obě smetany a vejce. Těsto ve formě potřeme marmeládou a vlijeme do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložíme do trouby a pečeme asi 1 hodinu.

5. Po upečení necháme koláč úplně zchladnout a podáváme jej dobře vychlazený.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Naučte děti sportovat!

Naučte děti sportovat

Také se vám zdá, že děti spíše než venku tráví svůj volný čas doma u televizí nebo počítačů? Jestli ano, otevřte jim dveře do sportovního světa…

Akční letáky