TOP RECEPTY na sobotu: Nebojte se jablečných štrúdlů

TOP RECEPTY na sobotu: Nebojte se jablečných štrúdlů
TOP RECEPTY na sobotu: Nebojte se jablečných štrúdlů
Zdroj: Smagpix.com

Štrúdly a nejrůznější záviny jsou pro mnohé domácí cukrářky zbytečný strašák. Škoda, protože jestli je něco králem podzimní kuchyně, tak jablečný štrúdl. Nabízíme hned tři recepty, které se vám určitě povedou.

Diskutujte: Přidejte do diskuse váš domácí recept na štrúdl.

Závin z jogurtového těsta s jablky a hruškami

Co budete potřebovat: Na těsto: 150 ml bílého jogurtu, 140 g hery, 300 g hladké mouky, 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva, vejce s troškou mléka na potření, moučkový cukr na posypání. Na náplň: asi 400 g jablek a 400 g hrušek, skořice, cukr krystal, hrst strouhanky

Postup:

  • Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte na plátky nakrájenou heru.
  • Kulatým nožem zapracujte jogurt a žloutek a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.
  • Jablka a hrušky oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.
  • Těsto rozdělte na tři stejně velké části a na pomoučeném vále vyválejte z každé tenký plát. Každý plát postupně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, posypte ho nasucho opraženou strouhankou, cukrem a skořicí.
  • Do středu plátu podélně nasypte směs ovoce.
  • Jednu stranu přeložte přes ovoce, těsto potřete vejcem rozkvedlaným s troškou mléka, přes ně přeložte protější stranu a opět potřete vejcem. Záviny postupně upečte v předehřáté troubě při 180 °C.
  • Po vychladnutí je nakrájejte na řezy a pocukrujte.

Tradiční tažený závin s jablky a vínem

Co budete potřebovat: Na těsto: 350 g hladké mouky, 1 vejce, 1,5 dl mléka, 20 g másla, 1 lžička octa, špetka soli, hladká mouka na posypání utěrky, žloutek a trochu mléka na potření, máslo na potření a moučkový cukr na posypání. Na náplň: 700 g oloupaných jablek, 300 g kuliček hroznového vína, asi 100 g krupicového cukru (nebo i méně), 80 g strouhanky, 10 lžic rozpuštěného másla, 2 lžíce rozinek

Postup:

  • Na vál prosejeme mouku se solí, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěného máslo a ocet. Přidáme vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odpočinout.
  • Připravené těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl těsta položíme na utěrku posypanou moukou a rozválíme ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujeme do všech stran, až je těsto velmi tenké.
  • Poklademe ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypeme krupicovým cukrem a rozinkami, poklademe kuličkami hroznového vína, poprášíme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem.
  • Okraje těsta zahneme a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a překlopíme na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujeme i druhý díl těsta.

Bramborový závin s jablky

Co budete potřebovat: Na těsto: 250 g hrubé mouky, 160 g vařených brambor, 80 g másla, 1 vejce, asi 1 dl mléka, 10 g cukru, 10 g droždí, špetka strouhané citronové kůry, špetka soli, mouka na vál, moučkový cukr na posypání. Na náplň: 700 g jablek, 100 g másla, 60 g strouhanky, hrst loupaných mandlí, hrst rozinek, cukr podle chuti, 1 lžička mleté skořice, trochu rumu (nemusí být)

Postup:

  • Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme ještě mléko a zaděláme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozprostřeme na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem a případně ještě pokapeme rumem – pokud vám z dob před prohibicí doma nějaký zbyl… (závin bude voňavější). Na závěr jablka posypeme strouhankou, kterou jsme předtím lehce osmahli na troše zbylého másla.
  • Těsto opatrně stočíme do závinu, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout. Pak ho potřeme zbylým máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dorůžova. Upečený závin pocukrujeme.
  • Oba záviny potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
  • TIP: Místo rozinek můžete do závinu přidat mleté ořechy. 

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky