TOP recepty na sobotu: Nastal čas buchet

Zima je tu…i když je nadprůměrně teplá, teploty se pořád točí kolem bodu mrazu. A prý bude hůř. Takže je čas zalézt na pec a zahřát se dobrými buchtami.

Kynuté buchty s marmeládou

Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 300 g švestkových povidel nebo husté marmelády, 300 ml mléka, 40 g cukru, 1 žloutek, 20 g čerstvého droždí, 0,5 lžičky citronové kůry, 80 g másla, 1 lžička soli, 70 g másla na potření buchet před pečením

Postup:

1. Mouku prosejeme. V hrnku nebo misce s menším množstvím vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme několik lžic mouky, lžičku cukru, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2. Do mísy nasypeme zbylou mouku, cukr a sůl, přilijeme zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. Dobře zpracované těsto tvoří vzduchové bubliny a snadno je setřeme ze stěn mísy. Jemně je poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. S těstem můžeme začít pracovat ve chvíli, kdy zdvojnásobí objem.

3. Vykynuté těsto zlehka vyválíme na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme jej na 20 dílků. Do středu každého dáme lžičku marmelády, zabalíme a zakulatíme a necháme znovu asi 20 minut kynout. Pekáček vytřeme tukem a buchty do něj rovnáme těsně vedle sebe spojem dolů. Každou buchtu potíráme ze stran rozpuštěným máslem. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a buchty pečeme asi 30 minut.

4. Ingredience jsou rozepsány na 20 buchet.

Tip Kafe.cz:

  • Všechny suroviny si připravte předem na pracovní desku, abyste těsto zadělávali ze surovin o stejné pokojové teplotě.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky