Kynuté buchty s marmeládou

Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 300 g švestkových povidel nebo husté marmelády, 300 ml mléka, 40 g cukru, 1 žloutek, 20 g čerstvého droždí, 0,5 lžičky citronové kůry, 80 g másla, 1 lžička soli, 70 g másla na potření buchet před pečením

Postup:

1. Mouku prosejeme. V hrnku nebo misce s menším množstvím vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme několik lžic mouky, lžičku cukru, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2. Do mísy nasypeme zbylou mouku, cukr a sůl, přilijeme zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. Dobře zpracované těsto tvoří vzduchové bubliny a snadno je setřeme ze stěn mísy. Jemně je poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. S těstem můžeme začít pracovat ve chvíli, kdy zdvojnásobí objem.

3. Vykynuté těsto zlehka vyválíme na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme jej na 20 dílků. Do středu každého dáme lžičku marmelády, zabalíme a zakulatíme a necháme znovu asi 20 minut kynout. Pekáček vytřeme tukem a buchty do něj rovnáme těsně vedle sebe spojem dolů. Každou buchtu potíráme ze stran rozpuštěným máslem. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a buchty pečeme asi 30 minut.

4. Ingredience jsou rozepsány na 20 buchet.

Tip Kafe.cz:

  • Všechny suroviny si připravte předem na pracovní desku, abyste těsto zadělávali ze surovin o stejné pokojové teplotě.

Buchtové vlnění

Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 300 g tuku na pečení, 200 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 40 g čerstvého droždí, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, sůl, hladkou mouku na vál, 1 vejce na potření; na makovou nádivku: 150 g mletého máku, 0,3 litrů mléka, 80 g cukru, 20 g tuku, strouhanou citronovou kůru, mletou skořici, mletý hřebíček, 1 kapka vanilkové tresti nebo aroma; na tvarohovou nádivku: 500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, citronovou kůru, 1 kapku vanilkového aroma; na ovocnou nádivku: 250 g jablek, 50 g meruňkové zavařeniny, 30 g cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 lžičky mleté skořice

Postup:

1. Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

2. Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými ořechy a makovou mákem.

3. Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.

4. Nádivka maková: Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.

5. Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ochutíme vanilkou a citronovou kůrou.

6. Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.

Tip Kafe.cz:

  • Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé - budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.

Papouškové buchtičky

Co budete potřebovat: 250 g Hery, 300 g moučkového cukru, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 1 smetanu na šlehání, 1 jahodový pudink, 1 čokoládový pudink, 1 vanilkový pudink, 1 kypřicí prášek do pečiva, 300 g polohrubé mouky, 2 lžíce másla na vymazání, 1 hrst hrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Změklý tuk našlehejte s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce jedno po druhém. Do vzniklé pěny vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva střídavě s tekutou smetanou. Těsto rozdělte na tři díly, do každého vmíchejte jeden pudingový prášek.

2. Formu na muffiny nebo menší bábovičky vytřete máslem, vysypte hrubou moukou a do každé formičky dejte od každého těsta trochu (plňte maximálně do dvou třetin, aby těsto při pečení nepřeteklo). Plech s naplněnými formičkami vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte při 175 °C (155 °C horkovzdušná trouba) asi 20 minut.

3. Upečené buchtičky vyklopte a pocukrujte.

Tip Kafe.cz:

  • Zákusky můžete polít citronovou nebo čokoládovou polevou.