Diskutujte: Co mlsáte, když si hlídáte linii, ale máte chuť na sladké?

Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami

Moučník pro 6 osob, jedna porce: 1 374 kcal, bílkoviny 7,9 g, tuky 17,5 g, sacharidy 31,1 g

Korpus: 2 vejce, 60 g hořké čokolády, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 1 lžíce medu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva, máslo a rostlinný olej na vymazání plechu a formiček KRÉM: 120 g nízkotučného tvarohu, 100 g creme fraîche (husté zakysané smetany), asi 3 lžíce medu
Borůvková poleva: 200 g borůvek, 1dl portského vína, 2 lžíce tekutého medu, 2 plátky želatiny

Postup:

  1. V horké vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Vejce utřeme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme med, promícháme a přidáme do čokolády. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
  2. Těsto nalijeme na plech vytřený máslem a vyložený papírem na pečení. Rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 25 minut.
  3. Tvaroh vyšleháme s creme fraîche a medem na hladký krém a uložíme do chladu.
  4. Na polevu zalijeme plátky želatiny vodou a necháme nabobtnat.
  5. V kastrůlku zahřejeme med, až vznikne karamel. Přilijeme portské víno (a podle potřeby vodu), promícháme a krátce svaříme. Pak přidáme borůvky, prohřejeme a nakonec vmícháme nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavíme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
  6. Šest menších kulatých formiček vytřeme olejem.
  7. Z korpusu vykrojíme stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložíme je na dno. Naplníme je asi do tří čtvrtin krémem a zalijeme borůvkovou polevou. Formičky dáme asi na hodinu do chladničky ztuhnout. Pak horkým tenkým nožem obtáhneme každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraníme. Ihned podáváme.

Citronová minižemlovka

Moučník pro 4 osobu: 1 PORCE: 992 kJ (236 kcal), bílkoviny 11,2 g tuky 4,9 g, sacharidy 33,7 g

Korpusy: 2 dl mléka , 2 celozrnné housky,1 vejce, 1 lžíce moučkového cukru, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formiček
Krém: 160 g krémového nízkotučného tvarohu (ve vaničce), 2 lžíce medu, 1 žloutek, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce citronové šťávy, na špičku nože strouhané citronové kůry. JABLKA: 2 jablka, 4 lžíce bílého vína, 1 lžíce medu, na špičku nože strouhané citronové kůry

Postup:

  1. Mléko smícháme s cukrem a vejcem. Do směsi namočíme housky nakrájené na plátky a necháme je nasáknout. Pak je rozložíme na dno čtyř vymazaných a vysypaných kulatých formiček a trochu je umačkáme prsty.
  2. V míse vyšleháme tvaroh s pudinkovým práškem, medem, žloutkem, citronovou šťávou a kůrou. Krém rozdělíme do formiček na plátky housek, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
  3. Na pánvi rozpustíme med, přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na malé kostičky nakrájená jablka a krátce je opečeme. Přilijeme bílé víno a několik lžic vody a pomalu dusíme, až se téměř všechna tekutina odpaří. Nakonec vmícháme citronovou kůru, jablka rozdělíme na upečené minižemlovky a podáváme je ještě teplé.

((bean:1:76))