TOP recepty na sobotu: Lahodné koláče

Domácí pekařky a cukrářky, POZOR! Na stáncích je časopis ŠIKOVNÁ KUCHAŘKA - Koláče, ve kterém za pouhých 9 korun najdete desítky snadných a levných receptů. Vybíráme ochutnávku: kreolský s jahodami, hrnkový meruňkový a mřížkové koláčky s rybízovou náplní.

Kreolský koláč s jahodami

Co budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 75 g změklého másla, 50 g strouhaného perníku, 50 g cukru, 1 žloutek, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, asi 1 lžíce mléka (podle potřeby), hladká mouka na vál, tuk na vymazání formy, 300 g jahod a 1 dl čerstvě uvařeného protlaku z jahod na ozdobení. Náplň: 300 g jahod, 5 dl mléka, 100 g oříškovo-čokoládového krému, 2 žloutky, 1 a 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce melasy, 2 lžíce whisky

TIP: Na jahodový protlak nakrájejte 100 g jahod, prosypte je 30 g cukru a poduste doměkka. Pak je propasírujte přes síto a nechte vychladit.

Postup:

1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a perníkem a nasypeme na vál. Do mouky nakrájíme máslo, přidáme cukr, uprostřed uděláme důlek, vyklopíme do něj žloutek a přilijeme mléko. Těsto zpracujeme nožem a pak rychle rukama, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme asi 30 minut odležet v chladu.

2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a vyložíme jím lehce vymazanou kulatou formu. Těsto propícháme vidličkou a pečeme při 180 °C. Když začne těsto na okrajích lehce hnědnout, snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě asi 5 minut.

3. V kovové misce smícháme všechny přísady na náplň (kromě jahod), misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a krém mícháme do zhoustnutí. Za občasného míchání ho necháme lehce zchladnout, nalijeme ho na vychladlý korpus a necháme dobře vychladit. Nakonec na koláč ozdobně rozložíme plátky jahod a přelijeme ho jahodovým protlakem.

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky