Diskutujte: Vložte svůj nejoblíbenější „koláčový“ recept. Jaké máte se zpracováním ovoce zkušenosti? Podělte se o své vychytávky.
Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou
Co budeme potřebovat: 2 malé kelímky bílého jogurtu, 2 a 1/2 kelímku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 a 1/2 kelímku pískového cukru, 1 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla nebo hery, 1 lžíce oleje, 1 vanilkový nebo skořicový cukr (nemusí být), drobenka, ovoce podle vlastní chuti (čerstvé, kompotované nebo mražené), tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Postup:
- Cukry utřete s vejcem do pěny. Přidejte vlažné máslo, olej a jogurt a dobře rozmíchejte.
- Mouku prosejte s práškem do pečiva a důkladně ji vmíchejte do směsi.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklaďte ho oblíbeným ovocem.
- Povrch posypte předem připravenou drobenkou a plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláč upečte, nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.
Ostružinový koláč
Co budeme potřebovat: 350 g hladké mouky, 70 g rozehřátého tuku, 20 g droždí, 1,5 – 2 dl mléka, 1 balíček vanilinového cukru, 1 lžíce pískového cukru, 1 vejce, sůl, ostružiny, mandle a cukr na posypání
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme částí vlažného mléka – droždí necháme vzejít.
- Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme zchladlý tuk a sůl, promícháme, vlijeme do mísy a vypracujeme vláčné těsto.
- Necháme asi 1 hodinu kynout.
- Poté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozválíme, dáme na tukem vymazaný plech a posypeme ostružinami, cukrem a spařenými, oloupanými a na nudličky pokrájenými mandlemi. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Hrnkový jogurtový koláč s lesním ovocem
Co budeme potřebovat: 2 hrnky směsi lesního ovoce (jahody, borůvky, ostružiny, maliny), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku krupicového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy. Drobenka: 3 lžíce hrubé mouky * 2 lžíce másla * 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. V další míse vyšleháme vejce s cukrem, postupně přiléváme olej a na závěr vmícháme jogurt. Směs přilijeme do mísy k mouce a vše důkladně promícháme, aby v těstě nezůstaly hrudky mouky. Hrubou mouku smícháme s cukrem, vmícháme kousky másla a prsty vše důkladně promneme na drobenku.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, posypeme ho očištěným ovocem a to rovnoměrně posypeme drobenkou.
- Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C a pečeme asi 25 - 30 minut dozlatova.
TIP: Přimíchejte do drobenky špetku mleté skořice nebo malou hrst nasekaných ořechů.