Borůvkový koláč s tvarohovou náplní

Co budete potřebovat: na těsto:400 g hladké mouky, 200 g tuku na pečení, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 lžíci mléka, 1 lžičku citrónové šťávy, vanilkový cukr na posypání, mouku na vál; na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 400 g borůvek, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 40 g másla, 1 lžičku strouhané citronové kůry; na drobenku: 150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce másla

Postup:

1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutky, citronovou šťávu a mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu v chladu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a dobře promícháme. Borůvky očistíme, omyjeme a necháme odkapat.

2. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech). Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní, kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví.

3. Všechny přísady na drobenku smícháme a promneme důkladně prsty. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, poklademe ho rovnoměrně borůvkami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova.

Tip: Pokud vám tvarohová náplň připadá příliš řídká, přidejte do ní trochu škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku. Nebude z koláče vytékat.

Tvarohové muffiny s borůvkami

Co budete potřebovat: 4 dl mléka, 300 g borůvek, 300 g polohrubé mouky, 120 g měkkého tvarohu, 80 g cukru, 1 vejce, 0,6 dl oleje, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 0,5 lžičky citronové kůry, špetku soli; na dokončení: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce medu, špetku citronové kůry

Postup:

1. Tvaroh na dokončení vložíme do síta vyloženého plátýnkem a necháme ho alespoň 2 hodiny odkapat.

2. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, mlékem a vejcem. Přidáme olej, citronovou kůru, sůl, pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme borůvky. Těsto rozdělíme malou naběračkou do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny, postavíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme asi 20 minut.

3. Odkapaný tvaroh smícháme s medem, naplníme ho do cukrářského sáčku, a když upečené muffiny vychladnou, nastříkáme ho ozdobně na vršek každého muffinu. Na závěr muffiny lehce posypeme nastrouhanou kůrou.

Borůvková Charlotta

Co budete potřebovat: 5 dl smetany na šlehání, 300 g mražených borůvek, 250 g borůvkového džemu, 1,5 dl sektu, 60 g cukru, 10 plátků želatiny, 1 hotový piškotový korpus; na těsto: 3 vece, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 3 lžíce vody

Postup:

1. Borůvky necháme rozmrazit přes noc v sítu v lednici. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Potom opatrně po lžících přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a vodu. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rozetřeme ve stejně silné vrstvě a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 5 minut.

2. Upečený plát vyklopíme na utěrku, pečicí papír pokapeme vodou a sloupneme. Plát potřeme džemem a pomocí utěrky srolujeme.

3. Roládu nakrájíme na 2 cm silné plátky. Mísu o průměru 28 cm vyložíme fólií a obložíme plátky rolády. Fólii přilepíme izolepou, aby neklouzala.

4. Smícháme cukr se sektem a přidáme želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do ušlehané smetany vmícháme borůvky, želatinu a krém. Navrch položíme korpus a zatížíme.

5. Hotový dort necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. 30 minut před podáváním ho překlopíme na rovný podnos a mísu opatrně sejmeme.

Tip: Recept na základní piškotové těsto najdete zde.

Borůvkový koláč s krupicovou náplní

Co budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, špetku soli, 125 g másla, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 hrst suchého hrachu na předpečení; na náplň: 500 g borůvek, 500 ml mléka, 125 g krupice, 4 lžíce cukru, 2 vejce, 1 lžičku citronové kůry

Postup:

1. Mouku s kypřicím práškem prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přidejte cukry, sůl a vejce a vypracujte křehké těsto.

2. Zabalte ho do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout. Koláčovou formu vymažte tukem, na dno vyválejte těsto a vytáhněte jeho okraje do výše. Propíchněte ho několikrát vidličkou a položte na něj pečicí papír, který zatížíte sušeným hrachem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C 10 minut, potom papír i hrách odstraňte.

3. Mléko s krupicí a cukrem povařte 3 minuty, přimíchejte žloutky, kůru a tuhý sníh z bílků. Do náplně vmíchejte omyté a okapané borůvky. Hmotu nalijte na předpečený korpus, uhlaďte a pečte ještě při 180 °C asi 20 minut. Koláč podávejte vychladlý.

Tip: Do náplně můžete pro lepší vůni přimíchat lžíci rumu nebo brandy.

Mohlo by vás zajímat: Top recepty na sobotu: Lahodné koláče