TOP recepty na sobotu: Brusinky v hlavní roli

Brusinky jsou zdravé, jsou dobré a právě dozrávají. Byl by hřích je nepoužít v kuchyni při pečení. Vyzkoušejte je!

Sýrové dortíky s brusinkami

Co budete potřebovat: 350 g lineckého těsta, marmeládu na slepení, na náplň: 450 g sýru Cottage nebo Lučiny, 150 g zakysané smetany, 80 g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 80 ml pomerančové šťávy, 1,5 lžíce želatiny v prášku, pomerančový likér, na polevu: 200 g čerstvých brusinek, 4 lžíce cukru, 1 balení červeného dortového želé, 1 lžíci medu

Postup:

1. Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj kolečka o stejném průměru, jako jsou kulaté vyšší formičky na dortíky, přeložíme je na plech s papírem na pečení a upečeme při 180 °C dozlatova (asi 12 – 15 minut). Po vychladnutí slepíme kolečka po dvou marmeládou.

2. Želatinu namočíme do pomerančové šťávy smíchané s 0,7 dl studené vody a necháme nabobtnat. V misce smícháme Cottage se smetanou, oběma cukry a trochou likéru. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejeme a když se rozpustí, smícháme ji s částí sýrové hmoty a pak vmícháme i zbylou sýrovou hmotu.

3. Vhodné formičky na dortíky vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno vložíme slepená linecká kolečka, zalijeme je sýrovou hmotou a necháme důkladně ztuhnout v chladu.

4. Brusinky krátce povaříme s 2 dl vody, cukrem, medem a dortovým želé, až brusinky změknou. Teplým brusinkovým želé zalijeme ztuhlé dortíky ve formičkách a opět necháme vychladit.

5. Před podáváním dortíky opatrně vyjmeme z formiček.

Tip: Recept na linecké těsto najdete zde.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky