TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)

TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)
TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)
Zdroj: Smagpix.com

Knedlíky jsou klasika a pod trochu tajemným názvem „klevela“ se skrývá fantastický borůvkový přeliv. Na roládu utáhnete i ty největší mlsaly.

Diskutujte: S kterým ovocem máte nejraději sladké knedlíky?

Odpalované knedlíky s borůvkovým žahourem

TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)

Co budeme potřebovat: Na knedlíky: 250 ml mléka, 50 g másla, 320 g hrubé mouky, sůl, 2 velká vejce. Na žahour: 70 g pískového cukru, 4 lžíce vody, 450 g borůvek, 2 lžičky solamylu, 150 ml smetany

Postup:

  • Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme kousky másla a přivedeme k varu.
  • Mouku promícháme se solí.
  • Vroucí mléko odstavíme z plotýnky, vsypeme naráz všechnu mouku, vrátíme na plotýnku a neustále mícháme, odpalujeme na ohni asi 1-2 minuty, až vznikne hladký nelepivý bochánek těsta.
  • Přendáme ho do misky a necháme chvilku vychladnout.
  • Do chladnoucího těsta vešleháme první vejce. Potom i druhé. Připravíme hladké těsto.
  • V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Z těsta odkrajujeme kousky. Ty zakulatíme v malé knedlíčky. Najednou je vsypeme do vroucí vody.
  • Vaříme přibližně 8 minut. Poté knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme chvilku okapat.
  • Cukr dáme do kastrolku, pokapeme jej 2 lžícemi vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Když se tvoří bublinky, vsypeme borůvky. Vaříme na mírném ohni 4 minuty.
  • Ve zbylé studené vodě rozmícháme solamyl. Vmícháme jej do borůvkové směsi a ještě asi 3 minuty za stálého míchání povaříme. Nakonec přilijeme smetanu a promícháme. Knedlíky rozdělíme na talíře. Přeléváme je horkou omáčkou.


Borůvková roláda

TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)

Co budeme potřebovat: Na těsto: 125 g hladké mouky, 4 vejce, 50 g cukru, 2 žloutky, 1 sáček vanilinového cukru, špetka kypřicího prášku do pečiva, špetka soli. Na náplň: 300 g mražených borůvek, 250 g měkkého tvarohu, 250 g smetany ke šlehání, 75 g cukru, 5 plátků želatiny. Na ozdobení: 160 g moučkového cukru, 2 bílky

Postup:

  • Z bílků ušleháme téměř tuhý sníh, přidáme část cukru a špetku soli a ušleháme do tuha. Všechny vaječné žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a vanilinovým cukrem do pěny.
  • Zlehka do ní vmícháme ušlehaný sníh z bílků a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme tak, abychom vytvořili plát vysoký asi 1 cm, a pečeme asi 8 minut při 190 °C.
  • Upečený plát ihned překlopíme na vlhkou utěrku nebo potravinářský papír a necháme vychladnout.
  • Část borůvek necháme rozmrznout, slijeme z nich šťávu a borůvky rozmačkáme. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 7 minut nabobtnat. Pak je vymačkáme, zalijeme šťávou z rozmrzlých borůvek a rozpustíme v misce ponořené do teplé vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě.
  • Tvaroh rozmícháme s cukrem a vmícháme do něj rozmačkané borůvky.
  • Rozpuštěnou želatinu rozmícháme s částí tvarohové hmoty a pak ji vmícháme do zbytku tvarohové hmoty. Na závěr vmícháme ušlehanou smetanu a krém necháme krátce vychladit.
  • Vychladlý plát potřeme vrstvou tvarohové hmoty a rovnoměrně ji posypeme zbylými borůvkami. Plát i s náplní opatrně stočíme do rolády, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
  • Mezitím vyšleháme bílky v misce ponořené do teplé vodní lázně za postupného přidávání cukru, až vznikne tuhý sníh.
  • Potřeme jím vychladlou roládu, vložíme ji do trouby pod rozpálený gril a necháme jen malý okamžik, aby se sníh na povrchu trochu opálil. Hotovou roládu opatrně nakrájíme na řezy.

Borůvková klevela

TOP recepty na sobotu: Borůvkové orgie (nebeská roláda, klevela i knedlíky)

Co budeme potřebovat: 1 kg borůvek, 300 g pískového cukru, 3 lžíce rumu (nemusí být)

Postup:

  • Přebrané a omyté borůvky dáme do kastrolu, mírně rozmačkáme, podlijeme pár lžícemi vody a na mírném ohni je za stálého míchání vaříme, až změknou.
  • Potom k borůvkám postupně po lžících přisypáváme cukr a za stálého míchání vaříme po poslední dávce cukru ještě asi 10 minut.
  • Nakonec můžeme přidat rum. Horkou klevelu plníme do čistých nahřátých sklenek, uzavřeme a obrácené necháme vystydnout.
  • Klevelu také můžeme sterilovat při 90 °C přibližně 20 minut.
  • Tip: klevelu zahřejte, přilijte 2 dl smetany nebo zakysané smetany, promíchejte. Směsí přelévejte knedlíky z odpalovaného nebo kynutého těsta.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky