Probiotické jahody

Co budeme potřebovat: 500 g vyzrálých jahod, 6 dl bílého jogurtu s probiotickou kulturou, 10 plátků želatiny, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky olivového oleje

Postup:

Jogurt vyjmeme včas z chladničky a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu.

Želatinu ponoříme do sklenice se studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak ji vymačkáme, vložíme do plastové misky, překryjeme fólií a opatrně zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se želatina rozpustí. V míse smícháme jogurt s medem a vmícháme rozpuštěnou želatinu.

Vhodnou misku vytřeme lehce olivovým olejem a vyložíme mikrotenovou fólií. Jahody očistíme, nakrájíme na plátky a největšími plátky vyložíme dno a stěny formy.

Opatrně přilijeme tři čtvrtiny jogurtu se želatinou, postupně na něj rozložíme zbylé plátky jahod a zalijeme je zbylým jogurtem se želatinou. Misku zakryjeme fólií, uložíme do chladničky a krém necháme ztuhnout nejméně 4 hodiny, ale nejlépe do druhého dne.

Ztuhlý krém opatrně vyklopíme z misky a nakrájíme na porce.

Mohlo by vás zajímat: Letní recepty podle kuchařky Hanky Michopulu (jahodové sendviče a rebarborový koláč)

Jahodový sýrový/jogurtový koláč

Co budeme potřebovat: 300 g jahod, 150 g bebe sušenek, 50 g cukrářských piškotů, 100 g změklého másla, 3 lžíce vody, 2 lžíce moučkového cukru

Na krém: 300 g sýra mascarponne nebo ricotty případně jeden velký jihočeský bílý jogurt, 2,5 dl smetany ke šlehání, 1,5 dl mléka, 150 g krémovité zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 1 sáček mleté želatiny

Postup:

Umleté sušenky a piškoty promícháme s cukrem a změklým máslem. Zvlhčíme vodou a prsty promneme v drobenku. Tu rovnoměrně natlačíme do rozvírací dortové formy, jejíž dno jsme pokryli pečicím papírem.

Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut. Potom ho necháme vychladnout.

Formu rozevřeme, po obvodu koláče dáme pečicí papír a formu opět sepneme. Nabobtnalou želatinu rozpustíme v mléce.

Mascarponne vyšleháme se zakysanou smetanou a cukrem. Smetanu vyšleháme dohusta a promícháme se sýrovou směsí. Tuto hmotu prošleháme se želatinou a část vlijeme do formy.

Poklademe ji polovinou dávky překrájených jahod. Přelijeme zbylou směsí a obložíme zbylými jahodami. Dort necháme v chladu řádně ztuhnout.

Dezert s jogurtem

Co budeme potřebovat: 600 g bílého jogurtu, 1 lžíce cukru, 2 sáčky želatinového ztužovače, 200 ml smetany ke šlehání, 300-400 g jahod (nebo jiného ovoce podle chuti a sezony – v zimě banán, kiwi, citrusy, v létě maliny, borůvky, meruňky…) ovoce na ozdobení

Na přeliv: 150 g jahod, 1-2 lžíce pomerančové šťávy, pár kapek limetkové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru

Postup:

Podle návodu na obale si připravte želatinový ztužovač a ihned opatrně zapracujte do jogurtu promíchaného s cukrem.

Smetanu ušlehejte dotuha. Jakmile začne jogurtová směs želírovat, opatrně do ní vmíchejte šlehačku.

Připravte si čtyři dezertní misky, na dno každé dejte trochu krému, na něj rozdělte pokrájené jahody (nebo jiné ovoce) a nakonec rozdělte zbylý krém.

Uhlaďte a dejte nejméně na 4 hodiny do lednice.

Jahody na přeliv rozmačkejte důkladně vidličkou, poprašte cukrem, přidejte pomerančovou šťávu a rozmíchejte.

Nakonec dochuťte limetkovou šťávou. Přeliv připravte těsně před podáváním. Před podáváním dezert ozdobte ovocem a přelijte jahodovým přelivem.