Diskutujte: Připojte do diskuse svůj domácí jahodový recept.
Jahodová roláda
Co budete potřebovat: 4 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 140 g pískového cukru, 140 g polohrubé mouky, 1 lžičku čerstvě nastrouhané citrónové kůry (nejlépe z dobře omytého bio citrónu), 220 g smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, 250 g čerstvých jahod, 2 lžíce mouky na utěrku, máslo na vymazání a mouka na vysypání papíru
Postup:
- Vejce našlehejte s cukrem a citrónovou šťávou do husté pěny, vmíchejte do ní opatrně po lžících prosetou mouku promíchanou s citrónovou kůrou.
- Plech vyložte pečicím papírem, potřete ho tence máslem a posypte trochu moukou a těsto na něj stejnoměrně rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dorůžova (10-15 minut).
- Upečený plát i s papírem překlopte na moukou poprášenou čistou utěrku, stočte do rolády a nechte zchladnout.
- Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky.
- Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha.
- Plát těsta opatrně rozviňte, potřete šlehačkou, posypte nakrájenými jahodami, srolujte a nechte dobře vychladit.
- Povrch pocukrujte nebo potřete tenkou vrstvou šlehačky.
Jahodový krémový koláč
Co budete potřebovat: 300 g listového těsta, 400 g jahod, 600 ml mléka, 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 60 g másla, 1 sáček čirého dort-želé, mouku na vál
Postup:
- Listové těsto vyválejte na plát, položte na plech nebo koláčovou formu vyloženou pečicím papírem, propíchejte vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Upečte dozlatova a nechte vychladnout.
- V mléce rozšlehejte metličkou pudinkové prášky spolu s cukrem, uveďte do varu, povařte do zhoustnutí, odstavte a do horké směsi vmíchejte máslo. Stále míchejte, dokud se máslo nerozpustí, pak postavte nádobu s pudinkem do studené vody a míchejte do zchladnutí.
- Krém natřete rovnoměrně na upečené listové těsto a poklaďte na půlky nakrájenými jahodami.
- Dort-želé připravte podle návodu na obalu a nalijte ho rovnoměrně na jahody.
- Vložte na chvíli do chladu a potom rozkrájejte na řezy.
Tvarohový koláč s jahodami
Co budete potřebovat:
Na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g tuku na pečení, 2 vejce, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, hladkou mouku na vál, tuk na vymazání formy
Náplň: 400 g jahod, 400 g měkkého tvarohu, 200 g cukru, 3 vejce, 3,5 dl mléka, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový pudink v prášku, špetku strouhané citrónové kůry, několik kapek vanilkové esence
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 70 g másla
Postup:
- V míse smícháme nakrájený tuk s prosátým cukrem a vejci a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva.
- Rychle vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet, pak ho rozválíme na pomoučeném válu a vložíme do vymazané formy.
- Plát těsta důkladně vymačkáme prsty do stran a k okrajům formy a těsto přečnívající přes okraje odkrojíme.
- Tvaroh dobře rozmícháme s mlékem, cukrem, vejci, rumem, pudinkem a citrónovou kůrou a nalijeme do formy.
- Jahody očistíme a rozdělíme na povrch náplně ve formě. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut.
- Přísady na drobenku důkladně promneme prsty, drobenku nasypeme na předpečený koláč a pečeme ještě asi 20 minut.