Vláčné čokoládové muffiny s lentilkami
Co budete potřebovat: 85 g hořké čokolády, 350 ml horké kávy, 500 g cukru, 330 g polohrubé mouky, 150 g kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička soli, 3 velká vejce, 200 ml oleje, 350 ml podmáslí, 2 lžičky vanilkového extraktu; na růžový pudinkový krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 40 g cukru, 150 g másla, růžové potravinářské barvivo; na ozdobení: lentilky, tmavá čokoládová poleva
Postup:
1. Předehřejte troubu na 150 °C.
2. Nasekejte čokoládu na drobné kousky, zalijte ji horkou kávou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí (pokud muffiny připravujete pro děti, místo kávy použijte horkou kávu bez kofeinu nebo horkou vodu). Mezitím si ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné míse mixérem našlehejte vejce do pěny. Pomalu přidejte olej, vanilkový extrakt, protřepané podmáslí a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte čtvrtinu suché směsi a zamíchejte dohladka, potom další čtvrtinu a takto postupujte, až máte všechnu suchou směs zapracovanou.
3. Připravte si formičky na muffiny. Každou z nich naplňte lžící až do 2/3 objemu formičky a pečte asi 30 minut.
4. Mezitím připravte růžový pudinkový krém. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu a nechte vychladnout. Rozšlehejte 150 – 200 g změklého másla a postupně po lžících zašlehejte všechen pudink. Na závěr přidejte trochu růžového potravinářského barviva a rozšlehejte, až je směs růžová.
5. Vychladlé muffiny ozdobte krémem, růžovými, fialovými a žlutými lentilkami. Nebo je jen polijte tmavou čokoládovou polevou a ozdobte modrými, zelenými a žlutými lentilkami.
Jablíčkové muffiny
Co budete potřebovat: 3 jablka, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 0,5 hrnku cukru, 1 vanilínový cukr, hrnek mletých ořechů, 125 g másla, mléko podle potřeby; na krém: 125 g sýru Lučina, 90 g zakysané smetany, 90 g moučkového cukru, 90 ml smetany ke šlehání, gelové potravinářské barvivo; kromě toho: tenké slané tyčinky, želatinové bonbony
Postup:
1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubším struhadle do mísy. Přidáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, oba druhy cukru, mleté ořechy a rozpuštěný tuk a těsto zředíme trochou mléka, aby šlo dobře promíchat.
2. Do formiček na muffiny vložíme papírové košíčky a do každého důlku ještě přidáme malou kuličku z alobalu, abychom vytvořili tvar jablíček. Košíčky naplníme připraveným těstem, vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
3. Mezitím připravíme krém. V misce utřeme lučinu se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem, přimícháme ušlehanou šlehačku a krém obarvíme trochou potravinářského barviva (pokud máme práškové, rozpustíme ho předem v několika kapkách vody).
4. Vychladlé upečené muffiny potřeme obarveným krémem, do každého zapíchneme kousek skořice nebo tyčinky jako stopku a přidáme kousek želé bonbónu jako lísteček.
Máslové muffiny se sušeným ovocem
Co budete potřebovat: 250 g másla, 6 vajec, 250 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 200 g nasekaného sušeného ovoce, potravinářské barvivo; na ozdobení: 4 bílky, 200 g cukru
Postup:
1. V míse vymícháme změklé máslo se žloutky a cukrem do hladkého krému. Přidáme mouku, prášek do pečiva a sušené ovoce a promícháme. Nakonec do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
2. Těsto naplníme do vymazaných a vysypaných formiček a v troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 20 minut.
3. Z bílků ušleháme pevný sníh a po částech do něj zašleháváme cukr, až je sníh lesklý a tvoří špičky. Podle chuti ho pak ještě případně obarvíme potravinářskými barvami.
4. Upečené muffiny necháme vychladnout a pak každý ozdobíme kopečkem připraveného sněhu.