Francouzský Creme Brulée

Co budete potřebovat: 250 g smetany na šlehání, 3 žloutky, 40 g vanilkového cukru, 0,5 vanilkového lusku, 25 g třtinového cukru; na ozdobení: 4 porce zmrzliny (nejlépe ovocného sorbetu), 200 g drobného ovoce

Postup:

1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ostřím nože z něj vyškrábneme zrníčka. V kastrolu svaříme smetanu s vanilinovým cukrem, vmícháme zrníčka z vanilkového lusku, směs odstavíme z ohně a necháme prochladnout. Když je směs vlažná, vmícháme do ní žloutky.

2. Připravený krém naplníme do vhodných misek nebo kávových šálků (asi 4) a postavíme je do hlubšího pekáčku naplněného vodou tak, aby hladina sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C a pečeme 90 minut. Pak necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

3. Vychlazený krém v miskách zasypeme po celém povrchu hnědým cukrem a vložíme na chvilku pod gril rozpálený na maximum (pokud použijeme gril v troubě, rozpálíme ho na 250 – 300 °C a krém vložíme těsně pod něj). Jakmile se cukr rozpustí a lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjmeme a krém ihned podáváme doplněný kopečkem zmrzliny a čerstvým ovocem, případně ještě ozdobený lístkem máty nebo meduňky.

Kafe.cz radí:

  • Recept na Creme Brulée je vlastně velmi jednoduchý, ale musíte přesně dodržet postup. Především musí být gril, pod který misky s krémem vložíte, rozpálený na maximum. Na ožehnutí cukru můžete použít i speciální horkovzdušnou pistoli, kterou je možné koupit v některých speciálních prodejnách domácích potřeb. Krém trochu připomíná pudink, ale je jemnější a lehčí. Čerstvě připravený má na povrchu asi 1 mm silnou rozehřátou vrstvu z karamelu, která utvoří teplou křupavou krustu, než krém donesete na stůl.

Jemné profiterolky

Co budete potřebovat: 130 ml mléka, 130 ml vody, 100 g másla, špetku cukru, špetku soli, 140 g hladké mouky, 5 vajec, na ozdobení: bílou čokoládu, cukrářské zdobení

Postup:

1. Do kastrolu nalijeme mléko s vodou, přidáme máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Přisypeme prosetou mouku, důkladně promícháme a těsto stále restujeme na mírném ohni za důkladného promíchávání, až se přestane lepit na dno a vařečku. Odstavíme z plotny, přidáme jedno po druhém vejce a každé do těsta důkladně zapracujeme.

2. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme malé kopečky o průměru asi 3 cm. Vložíme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 25 minut (troubu během pečení neotvíráme).

3. Upečené vychladlé profiterolky napícháme na silnější špejle, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou, kterou případně obarvíme různými potravinářskými barvami, a ozdobíme podle vlastní fantazie cukrářským zdobením.

Banánové cupcakes

Co budete potřebovat: 2 bílky, špetku soli, 180 g cukru, 2 banány, 2 žloutky, 150 g změklého másla nebo margarínu, 2 PL oleje, 200 g hladké mouky, 30 g bramborového škrobu Solamyl Dr. Oetker, 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 100 ml mléka, na ozdobení: 1 balíček Šlehačky v prášku Dr.Oetker, 150 ml mléka, 1 balení Květin oplatkových Dr.Oetker, formu na muffiny, 12 papírových košíčků

Postup:

1. Na přípravu těsta ušleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh, postupně přidáme polovinu cukru.

2. Banány oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme žloutky, máslo nebo margarín, olej, zbytek cukru a ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku, solamyl, kypřicí prášek smícháme a opatrně vmícháme střídavě s mlékem do pěny. Vmícháme sníh z bílků, těstem naplníme papírové košíčky, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160 °C v horkovzdušné troubě asi 30 minut.

3. Na ozdobu připravíme šlehačku v prášku podle návodu na obalu a naneseme na vychladlé cupcakes. Dozdobíme oplatkovými květinami a servírujeme.

Kafe.cz radí:

  • Do těsta můžeme podle chuti přidat rozinky namočené v rumu nebo kousky čokolády.

Mohlo by vás taky zajímat: Další módní laskominou jsou také makronky. Máme pro vás hned 4 recepty.

TIP na Knihu

Sladký design - Pečení a zdobení s Hankou Rawlings

Kniha představuje variace základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, mini dortíky a dortová lízátka (cake pops).

V deseti kapitolách naleznete celkem třicet sladkých delikates, které si s pomocí názorných fotografických postupů a podrobně vysvětlených instrukcí a tipů zvládnete vyrobit sami doma.

Každá kapitola se vždy věnuje jednomu slavnostnímu tématu:

Oslavy jara, Narození miminka, Narozeniny holčičky, chlapečka, maminky, tatínka, slečny, První školní den, Svatba, Zimní radovánky

Knihu vydalo nakladatelství Smart press a koupíte jí zde za výhodnou klubovou cenu 509 Kč