Třené lívanečky s marmeládou

Co budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 30 g másla, špetka soli, olej, marmeláda, čerstvé ovoce

Postup:

1. V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Za stálého šlehání metličkou pomalu přilijeme mléko a přisypeme prosetou polohrubou mouku se špetkou soli. Na závěr do těsta vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Lívancové těsto lijeme pomocí malé naběračky do lívanečníku vymazaného olejem a upečeme ho nejprve z jedné strany. Pak lívanečky opatrně otočíme pomocí ploché obracečky a opečeme je i z druhé strany.

3. Lívanečky podáváme ještě teplé, poprášené moučkovým cukrem a doplněné ovocnou marmeládou a čerstvým ovocem.

Tip: Abyste stolovníkům ušetřili práci, podávejte lívanečky již potřené vrstvou marmelády. A pokud to mají rádi, můžete lívanečky ještě ozdobit kopečkem šlehačky, husté zakysané smetany nebo nastrouhaného tvrdého tvarohu.

Lívance ze zakysané smetany s ovocným přelivem

Co budete potřebovat: 250 ml zakysané smetany, 2 žloutky, 30 g cukru, 100 g polohrubé mouky, půl lžičky kypřicího prášku do pečiva, 4 bílky, 50 l oleje na smažení, 1 sklenice mixu ovoce (např. borůvky, maliny, ostružiny), hrst cukru krystal, 250 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany na potření, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Žloutky rozkvedlejte ve smetaně, přidejte cukr a postupně přimíchávejte mouku prosetou s práškem do pečiva.

2. Z bílků a soli ušlehejte pevný sníh a lehce ho vmíchejte do hmoty. Pokud je těsto řídké, přisypte ještě trochu mouky.

3. Lívanečník nebo pánvičku vymažte olejem a usmažte lívance, které uchovejte v teple. Omyté a přebrané ovoce krátce povařte s cukrem a troškou vody.

4. Lívance potřete jogurtem nebo zakysanou smetanou a přelijte lžící rozvařeného ovoce. Můžete posypat moučkovým cukrem.

Tip: Lívance můžete také ozdobit jablky rozvařenými s cukrem, skořicí a kouskem citronové kůry.

Zapečené palačinky s pomerančem

Co budete potřebovat: 6 pomerančů, 120 g cukru krupice, 50 ml vody, 12 tenkých palačinek, 30 ml pomerančového (nebo jiného oblíbeného) likéru, 20 g másla, 2 žloutky, 200 ml zakysané smetany

Postup:

1. Ze 4 pomerančů vymačkáme šťávu, zbylé oloupeme a vykrájíme z nich pomerančová filátka.

2. Cukr rozpustíme ve vodě a za stálého míchání upražíme na karamel, zředíme ho pomerančovou šťávou, povaříme a dochutíme likérem. Palačinky v karamelové šťávě vykoupeme, přeložíme je do šátečku a přendáme do zapékací misky, vytřené máslem.

3. Do prochladlé šťávy rozšleháme žloutky a smetanu, palačinky směsí potřeme, misku vložíme do předehřátého grilu nebo trouby s horním výhřevem a zapečeme.

4. Palačinky můžete udělat podle receptu na lité těsto, který najdete zde.

Palačinky po francouzsku

Co budete potřebovat: 500 ml mléka, 3 lžíce vody, 4 vejce, špetka soli, lžíce cukru, 4 lžíce oleje, 8 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 8 lžic hladké mouky, nutella, hrst ořechů podle chuti, 1 smetana ke šlehání, hrst čokoládových hoblinek, 2 dl oleje

Postup:

1. Mléko smíchejte s vodou a rozšlehejte v něm vejce. Přidejte špetku soli, cukr, olej a postupně zašlehávejte prosetou mouku, aby se netvořily hrudky.

2. Těsto nechte několik minut odstát a potom ho zase dobře promíchejte, aby mělo konzistenci jemného krému (podle potřeby zřeďte ještě trochou mléka).

3. Pánev potřete olejem a nechte ho rozehřát. Naběračkou vždy nalijte na pánev část těsta a rozetřete až ke krajům.

4. Opečte palačinky z obou stran, přendejte na talíř a potřete nugetou nebo nutellou a posypte nasekanými oříšky.

5. Palačinky srolujte do ruliček nebo složte do trojúhelníčků. Ozdobte šlehačkou a hoblinkami čokolády.

Také by vás mohlo zajímat: Hry s borůvkami