Diskutujte: Podělte se s ostatními o skutečně zaručený rodinný recept na moučník z kávy.

Mohlo by vás také zajímat: Top recepty ke kafi na sobotu: Sólo pro muffiny nebo 3 TOP tvarohové moučníky na víkend ke kafi

Pro pilné čtenářky máme malou radu. Při pečení kávových moučníků mějte v pohotovosti fotoaparát a rovnou pořiďte snímeček. Nepotrvá to dlouho a objeví se skvělá příležitost si zasoutěžit o další ceny s Tchibo. Zatím můžete sbírat kávová zrnka o atraktivní ceny.

Roláda Tiramisu

Co budete potřebovat: Polovina dávky základního piškotového těsta (1 lžíci vody nahradíme 1 lžící mandlového likéru), 2 lžíce kakaa na posypání

Pokud nemáte osvědčený recept na piškotové těsto, podívejte se na naše roládové recepty ZDE.

Náplň: 300 g sýru Mascarpone, 2 vejce, 3 lžíce cukru, 3 lžíce silné kávy, 12 g plátkové želatiny

Postup:

  1. Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení ve vrstvě asi 1,5 cm a upečeme dozlatova při 200 °C (asi 8 – 10 minut).
  2. Horký plát opatrně překlopíme na vál, ihned z něj stáhneme papír, plát položíme na čistý papír, stočíme ho do rolády a necháme vychladnout.
  3. Pak plát znovu rozvineme, seřízneme do tvaru obdélníku a potřeme ho třemi čtvrtinami náplně. Podél spodní strany rozložíme odkrojené kousky plátu, pokapeme je kávou a necháme nasáknout. Plát pevně stočíme do rolády, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
  4. Na závěr na roládu nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou zbylou náplň, posypeme ji kakaem a necháme vychladit.
  5. Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby byly potopené, necháme je nabobtnat a pak lehce zahřejeme, až se želatina rozpustí.
  6. Žloutky vyšleháme se dvěma lžícemi cukru do pěny, postupně přidáváme Mascarpone a rozpuštěnou želatinu a na závěr přišleháme sníh ušlehaný z bílků a zbylé lžíce cukru.

Esíčková balenka s kávou

Co budete potřebovat: 200 g sušenek Esíčka, 2 lžíce kakaa, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 3 lžíce vařené černé kávy

Náplň: 20 g cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 lžička vanilkového cukru

Postup:

  1. Sušenky rozdrobte nebo umelte.
  2. Přidejte moučkový cukr smíchaný s kakaem, kávu, rum a zpracujte tuhou hmotu.
  3. Cukr smíchejte se změklým máslem, žloutkem a vanilkovým cukrem.
  4. Na fólii nebo na alobalu vyválejte plát z hnědé hmoty a natřete ho náplní.
  5. Pomocí fólie nebo alobalu zaviňte roládu, zabalte a nechte v chladu alespoň dva dny rozležet.
  6. Potom našikmo nakrájejte plátky.

Kávové kostičky

Co budete potřebovat: 200 g hořké čokolády, 50 g bílé čokolády, 0,6 dl smetany ke šlehání, 35 g másla, 2 lžičky instantní kávy, 50 g hořké čokolády na přelití

Postup:

  1. Kávu rozmícháme se smetanou a přivedeme k varu.
  2. Kastrůlek postavíme do teplé vodní lázně, přimícháme nakrájenou hořkou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí.
  3. Pak směs zchladíme asi na 25 °C a přimícháme 15 g másla.
  4. Hmotu rozetřeme do misky vyložené fólií asi na 1,5 cm vysoký obdélník a necháme ztuhnout v chladu.
  5. Bílou čokoládu rozpustíme, necháme zchladnout na 25 °C a přišleháme zbylé máslo.
  6. Ztuhlý plát rozkrojíme na polovinu, jednu potřeme náplní z bílé čoklády, přiklopíme druhou polovinou a lehce přimáčkneme.
  7. Po ztuhnutí přelijeme vše rozpuštěnou hořkou čokoládou, necháme ztuhnout v chladu a těsně před podáváním blok nakrájíme lehce nahřátým nožem na kostičky.

((bean:1:37))