Diskutujte: Který moučník je podle vás nejrychlejší na přípravu?
Listový závin se švestkovo-makovou nádivkou
Co budete potřebovat: 700 g vypeckovaných švestek, 500 g listového těsta, 160 g mletého máku, 4 lžíce strouhanky, 3-4 lžíce tekutého medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, hladká mouka na rozválení těsta, moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Těsto rozválíme pomocí hladké mouky na dva obdélníky o tloušťce 3 mm.
- Přibližně 3/4 těsta posypeme nejprve strouhankou, potom mákem, na který rozdělíme půlky švestek. Pokapeme je medem a máslem. Zavineme, konce těsta stiskneme a podložíme pod závin. Nohavice přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Začínáme péct v troubě vyhřáté na 200 °C, a to přibližně 8 minut. Potom příkon tepla snížíme na 180 °C.
- Při této teplotě pečeme ještě asi 10-12 minut, až povrch závinů zrůžoví. Vychladlé záviny poprášíme před podáváním cukrem.
- Tip: těsto závinů bude křehčí, když je 3 minuty před koncem pečení potřeme rozpuštěným máslem.
Salátek z hrušek a švestek
Co budete potřebovat: 300 g hrušek, 300 g švestek, 40 g vlašských ořechů, 40 g rozinek, citronová a pomerančová šťáva, 75 ml vody, 75 g pískového cukru
Postup:
- Cukr rozmíchejte ve vodě, až se rozpustí, přiveďte k varu a při mírné teplotě 5-6 minut povařte. Pokud se na povrchu utvoří pěna, opatrně ji lžičkou odstraňte.
- Sirup přelijte přes jemné sítko do skleněné nebo porcelánové misky a nechte vychladnout.
- Hrušky oloupejte, nakrájejte na kostičky a ponořte do citronem okyselené studené vody, aby nezhnědly. Švestky vypeckujte a nakrájejte na proužky. Rozinky propláchněte a povařte v trošce vody asi 2 minuty. Sceďte je, nechte okapat a vychladnout.
- Hrušky slijte, smíchejte se švestkami, rozinkami, hrubě posekanými ořechy a vše promíchejte.
- Salát zalijte cukrovým sirupem a ochuťte citronovou a pomerančovou šťávou, znovu promíchejte a uložte do chladu. Salát podávejte samotný jako dezert (můžete ho ozdobit kopečkem šlehačky) nebo jako přílohu k pečeným masům.
Tvarohový koláč se švestkami
Co budete potřebovat: TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 3 lžíce cukru, 3 lžíce oleje, 1 žloutek, 20 g droždí, špetka soli
NÁPLŇ: 500 g měkkého tvarohu, 15 švestek, 1 vejce, 3 lžíce cukru, 2 lžíce škrobové moučky. DROBENKA: 80 g másla, 80 g cukru, 80 g hrubé mouky
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, olej a žloutek, vše zalijeme mlékem s droždím a vypracujeme vláčné těsto (nesmí se lepit).
- Rozdělíme ho na dvě části, každou ihned rozprostřeme do remosky nebo koláčové formy vyložené papírem na pečení, překryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.
- Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme omyté švestky. V míse utřeme tvaroh s vejcem, cukrem a škrobovou moučkou. Máslo, cukr a hrubou mouku promneme prsty na drobenku.
- Vykynuté těsto v obou formách roztáhneme po okrajích do výšky a rozetřeme na něj tvarohovou nádivku. Na tu rozložíme půlky švestek řezem dolů a vše posypeme drobenkou. Obě formy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláče pečeme asi 40 minut.