TOP recepty: Jednoduché švestkové mlsání

TOP recepty na sobotu: Jednoduché švestkové mlsání
TOP recepty na sobotu: Jednoduché švestkové mlsání
Zdroj: Smagpix.com

Když nečekaná návštěva už už klepe na dveře nebo nechcete strávit v kuchyni moc času, inspirujte se našimi tipy na jednoduché švestkové pamlsky. Nabízíme závin, salát i koláč.

Diskutujte: Který moučník je podle vás nejrychlejší na přípravu?

Listový závin se švestkovo-makovou nádivkou

TOP recepty na sobotu: Jednoduché švestkové mlsání

Co budete potřebovat: 700 g vypeckovaných švestek, 500 g listového těsta, 160 g mletého máku, 4 lžíce strouhanky, 3-4 lžíce tekutého medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, hladká mouka na rozválení těsta, moučkový cukr na poprášení

Postup:

  • Těsto rozválíme pomocí hladké mouky na dva obdélníky o tloušťce 3 mm.
  • Přibližně 3/4 těsta posypeme nejprve strouhankou, potom mákem, na který rozdělíme půlky švestek. Pokapeme je medem a máslem. Zavineme, konce těsta stiskneme a podložíme pod závin. Nohavice přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Začínáme péct v troubě vyhřáté na 200 °C, a to přibližně 8 minut. Potom příkon tepla snížíme na 180 °C.
  • Při této teplotě pečeme ještě asi 10-12 minut, až povrch závinů zrůžoví. Vychladlé záviny poprášíme před podáváním cukrem.
  • Tip: těsto závinů bude křehčí, když je 3 minuty před koncem pečení potřeme rozpuštěným máslem.

Salátek z hrušek a švestek

TOP recepty na sobotu: Jednoduché švestkové mlsání

Co budete potřebovat: 300 g hrušek, 300 g švestek, 40 g vlašských ořechů, 40 g rozinek, citronová a pomerančová šťáva, 75 ml vody, 75 g pískového cukru

Postup:

  • Cukr rozmíchejte ve vodě, až se rozpustí, přiveďte k varu a při mírné teplotě 5-6 minut povařte. Pokud se na povrchu utvoří pěna, opatrně ji lžičkou odstraňte.
  • Sirup přelijte přes jemné sítko do skleněné nebo porcelánové misky a nechte vychladnout.
  • Hrušky oloupejte, nakrájejte na kostičky a ponořte do citronem okyselené studené vody, aby nezhnědly. Švestky vypeckujte a nakrájejte na proužky. Rozinky propláchněte a povařte v trošce vody asi 2 minuty. Sceďte je, nechte okapat a vychladnout.
  • Hrušky slijte, smíchejte se švestkami, rozinkami, hrubě posekanými ořechy a vše promíchejte.
  • Salát zalijte cukrovým sirupem a ochuťte citronovou a pomerančovou šťávou, znovu promíchejte a uložte do chladu. Salát podávejte samotný jako dezert (můžete ho ozdobit kopečkem šlehačky) nebo jako přílohu k pečeným masům.

Tvarohový koláč se švestkami

TOP recepty na sobotu: Jednoduché švestkové mlsání

Co budete potřebovat: TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 3 lžíce cukru, 3 lžíce oleje, 1 žloutek, 20 g droždí, špetka soli
NÁPLŇ: 500 g měkkého tvarohu, 15 švestek, 1 vejce, 3 lžíce cukru, 2 lžíce škrobové moučky. DROBENKA: 80 g másla, 80 g cukru, 80 g hrubé mouky

Postup:

  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, olej a žloutek, vše zalijeme mlékem s droždím a vypracujeme vláčné těsto (nesmí se lepit).
  • Rozdělíme ho na dvě části, každou ihned rozprostřeme do remosky nebo koláčové formy vyložené papírem na pečení, překryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.
  • Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme omyté švestky. V míse utřeme tvaroh s vejcem, cukrem a škrobovou moučkou. Máslo, cukr a hrubou mouku promneme prsty na drobenku.
  • Vykynuté těsto v obou formách roztáhneme po okrajích do výšky a rozetřeme na něj tvarohovou nádivku. Na tu rozložíme půlky švestek řezem dolů a vše posypeme drobenkou. Obě formy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláče pečeme asi 40 minut.

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Jíme kytky: Begonie místo citronu

Je jich vyšlechtěno tolik druhů, že ani botanici, ani zahradníci nevědí kolik. Pěstují se jako okrasné květiny, ale když je ochutnáme, budeme…

Akční letáky