TOP recepty - Jednoduché makové rohlíčky a taštičky

Vychází nový časopis Chuť a styl! Kolegyně Jana, Anička a Kamila ho vyrábějí s láskou, což je vidět. Ale zároveň jsou to praktické holky, a tak recepty, které vybírají, jsou jednoduché a moc dobré! Tentokrát dva makové - pusťte se do nich, není se čeho bát.

Makové rohlíčky

Co budete potřebovat: Těsto: 250 g másla • 400 g hladké mouky • 250 g zakysané smetany • hladkou mouka na vál • vejce na potření
Náplň: 250 g mletého máku • 100 g krupicového cukru • 50 g rozinek • 1 dl mléka
Na obalení: moučkový cukr • vanilkový cukr

Postup:

Máslo nakrájíme na kousky a vložíme je do mísy. Přidáme mouku a zakysanou smetanu a nejprve vařečkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Během hnětení můžeme přidat ještě trochu mouky, protože těsto nesmí lepit. Hotové těsto necháme 20 minut odležet v chladničce.

Mezitím připravíme náplň. Mák smícháme s cukrem, přidáme rozinky, vše zalijeme horkým mlékem a dobře promícháme.
Odležené těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý pak postupně rozválíme na pomoučeném válu na kruhový plát o průměru nejvýše 25 cm a rozdělíme ho na osm dílů – trojúhelníků. Střed kruhu potřeme rozšlehaným vejcem (aby se rohlíčky nerozbalovaly), na širší část každého trojúhelníku naneseme lžičkou náplň a trojúhelník stočíme směrem ke špičce do rohlíčku. Celkem tak získáme 48 kousků.
Rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 30 minut.
Upečené rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Švestkové koláče s mákem najdete TADY.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky