Hruškový koláč s kakaem
Co budete potřebovat: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 175 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa (holandského typu), máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání formy; na náplň: 8 dl kompotovaných hrušek i s nálevem, 2,5 dl bílého vína, 1 skořici, 5 hřebíčků, 4 plátky želatiny
Postup:
1. V míse utřeme změklé máslo a moučkový cukr do světlé pěny. Postupně přidáme vejce a elektrickým mixérem krátce promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, prosejeme do žloutkové směsi a promícháme.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut.
3. Hrušky (bez nálevu) vložíme od hrnce, zalijeme je vínem, přidáme skořici a hřebíčky, krátce povaříme a necháme vychladnout.
4. Upečený, zcela vychladlý koláč vyklopíme z formy a povrch ozdobíme připravenými hruškami.
5. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Asi 2 dl nálevu z hruškového kompotu nalijeme do hrnce, přidáme lehce vymačkanou nabobtnalou želatinu a na mírném plameni zahříváme, až se želatina rozpustí (nevaříme). Směs necháme trochu zchladnout, až začne tuhnout, pak ji nalijeme na hrušky a necháme zcela ztuhnout.
6. Nakonec koláč posypeme kakaem.
Jablečný koláč s karamelem
Co budete potřebovat: 5 vajec, 4 lžíce horké vody, 100 g cukru, 150 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva; na náplň: 1 kg jablek, 3 lžičky skořicového cukru, 1 vanilkový cukr; na polevu: 1 plechovku Salko karamel
Postup:
1. Jablka zbavíme slupek a jádřinců a nastrouháme je nahrubo.
2. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou do pěny. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh ušlehaný z bílků.
3. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Na dno formy rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme je vanilkovým a skořicovým cukrem, nalijeme na ně připravené těsto a koláč pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
4. Po upečení koláč opatrně překlopíme na talíř tak, aby jablka byla nahoře a těsto dole. Salko karamel natřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.
Citronové koláčky se sněhem
Co budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 0,5 lžičky nastrouhané citronové kůry, 110 g másla, 2 lžíce studené vody, hladkou mouku na vál, máslo na vymazání formiček, hrubou mouku na vysypání formiček; na náplň: 220 g moučkového cukru, 4 lžičky škrobové moučky, 1,5 dl citronové šťávy, 4 vejce, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry; na sníh: 3 bílky, špetku soli, 110 g cukru
Postup:
1. V míse smícháme mouku, cukr a citronovou kůru. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a promícháme. Pak přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 20 minut do chladničky.
2. Odleželé těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát a vyložíme jimi čtyři vymazané a vysypané kulaté jednoporcové formičky. Těsto zasypeme vrstou suchých fazolí (nebo jiných luštěnin), aby se během pečení nezvedalo. Formičky s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Pak fazole vysypeme a těsto pečeme ještě 15 minut.
3. Na náplň smícháme v hrnci cukr a škrobovou moučku. Přidáme citronovou šťávu, postupně vmícháme vejce a nakonec citronovou kůru. Vše zahřejeme na mírném plameni a povaříme asi 10 minut do zhoustnutí. Náplň nalijeme na upečené prochladlé korpusy, uhladíme a necháme zcela vychladnout.
4. V míse ušleháme bílky se solí a cukrem, až vznikne tuhý sníh. Naplníme ho do cukrářského sáčku, nastříkáme na koláčky a pomocí flambovací pistole sníh opálíme do světle hněda.
Kafe.cz říká:
- Pokud nemáte flambovací pistoli, vložte koláč na malou chvilku do rozpálené trouby zapnuté na gril.
- Koláčky jsou ještě zajímavější, když vyměníte citron za limetku.
- Místo čtyř malých koláčků můžete upéct jeden velký koláč.