TOP recepty: Je libo koláček?

Koláče a koláčky mají rádi jak dospělí, tak děti. Chcete si pochutnat i tento víkend? Pak se inspirujte našimi recepty.

Hruškový koláč s kakaem

Co budete potřebovat: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 175 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa (holandského typu), máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání formy; na náplň: 8 dl kompotovaných hrušek i s nálevem, 2,5 dl bílého vína, 1 skořici, 5 hřebíčků, 4 plátky želatiny

Postup:

1. V míse utřeme změklé máslo a moučkový cukr do světlé pěny. Postupně přidáme vejce a elektrickým mixérem krátce promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, prosejeme do žloutkové směsi a promícháme.

2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut.

3. Hrušky (bez nálevu) vložíme od hrnce, zalijeme je vínem, přidáme skořici a hřebíčky, krátce povaříme a necháme vychladnout.

4. Upečený, zcela vychladlý koláč vyklopíme z formy a povrch ozdobíme připravenými hruškami.

5. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Asi 2 dl nálevu z hruškového kompotu nalijeme do hrnce, přidáme lehce vymačkanou nabobtnalou želatinu a na mírném plameni zahříváme, až se želatina rozpustí (nevaříme). Směs necháme trochu zchladnout, až začne tuhnout, pak ji nalijeme na hrušky a necháme zcela ztuhnout.

6. Nakonec koláč posypeme kakaem.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Chřest: Poradíme, co s ním

Chřest: Poradíme, co s ním

Sezona sklizně této čím dál populárnější zeleniny je v plném proudu a my pro vás máme zajímavé rady, tipy i recepty na jeho zpracování.

Akční letáky