TOP recepty: Jablečné snění

Letošní babí léto se nese ve znamení deště a zralých sladkých jablek. Kromě jedení a sušení můžete jablka zpracovat do koláčů a muffinů. Máme pro vás hned 4 recepty.

Honzíkův koláč s citronovým krémem

Co budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 5 velkých jablek, 6 plátků toastového chleba, 3 lžíce cukru, citronovou šťávu z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, hladkou mouku, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 žloutek na potření; na krém: 200 ml husté zakysané smetany creme fraîche, 185 g moučkového cukru, 160 g mletých mandlí, 135 g másla, 2 vejce, 1 citron (šťáva + kůra), 10 g kukuřičné mouky, 10 g vanilkového pudinku, 1 lžíci hnědého rumu; na doplnění: 1 lžíci meruňkového džemu, šťávu z 1 citronu nebo limetky

Postup:

1. Nejdříve připravíme krém. Změklé máslo utřeme v míse na hladký krém a postupně do něj přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.

2. V další míse smícháme cukr, kukuřičnou mouku, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přimícháme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně vmícháme vejce a nakonec rum a creme fraiche. Mísu s krémem zakryjeme fólií a krém necháme v chladničce hodinu odležet.

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme asi 3/4 litru vody, přidáme cukr, dřeň vyškrábanou nožem z rozkrojeného vanilkového lusku a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme jablka (měla by být zcela ponořená), hrnec odstavíme z ohně a jablka necháme ve vodě vychladnout.

4. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kruh větší, než je forma. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Na dno rozetřeme dvě třetiny krému, na který položíme plátky toastového chleba a zalijeme je zbytkem krému. Navrch rozložíme odkapané plátky jablek a potřeme je rozpuštěným máslem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova (podle velikosti koláče).

5. Meruňkový džem rozehřejeme s trochou vody a přecedíme přes cedník. Potřeme jím povrch hotového koláče, ozdobíme ho trochou nastrouhané kůry a necháme zcela vychladnout.

Ochutnejte také: 4x nejlepší chutě švestkového léta

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Dýně: Podzimní zdroj zdraví

Dýně: Podzimní zdroj zdraví

Dýně jsou nejen zábavnou dekorací na Halloween, ale i skvělou surovinou pro vaření a bohatou zásobárnou vitaminů. Jen vědět, jak na to. Inspirujte se…

Akční letáky