TOP recepty: Hruškové pochoutky

Hruškové koláče a jiné dobroty již tradičně patří k babímu létu. A proto pro vás máme hned několik výborných receptů.

Hruškový koláč s mandlovým krémem

Co budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 g cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli, 150 g moučkového cukru, 150 g mletých mandlí, 1 lžíci smetany, 2 vejce, 1 lžíci rumu, 4 hrušky, 1 lžíci vanilkového cukru, 1 balení žlutého dortového želé, 1 hrnek vody nebo hruškové šťávy, citron

Postup:

1. Změklé máslo s cukrem a solí utřete do pěny, přimíchejte vejce a prosetou mouku. Hmotu přendejte na vál a rukama vypracujte hladké těsto. Přiklopte ho a nechte hodinu odpočinout.

2. Moučkový cukr smíchejte s mletými mandlemi, smetanou, rumem a rozšlehanými vejci. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokapte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.

3. Těsto vyválejte na kulatou placku a vložte ji do vymazané koláčové formy s vyšším okrajem. Na ni natřete náplň, povrch poklaďte plátky hrušek a posypte vanilkovým cukrem. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte dozlatova (asi 45 minut).

4. Dortové želé smíchejte s vodou nebo hruškovou šťávou a připravte podle návodu. Upečený koláč nechte vychladnout a polijte ho vlažným želé. Uložte do chladu, aby želé ztuhlo, a potom koláč nakrájejte na dílky.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky