Pečené hrušky v tvarohovém těstě

Co budete potřebovat: 125 g měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 25 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, třetina balíčku kypřicího prášku, 1 lžíce krupice, špetka soli, 1 lžíce jemně nastrouhaného sýru parmazán, na náplň: 4 hrušky, 200 g sýru Brie, 20 g hořké čokolády, 1 lžička červené kari pasty, na omáčku: 100 g brusinkového kompotu, 1 dl červeného vína, 1 lžíce cukru, 1 lžíce medu

Postup:

1. V míse smícháme tvaroh s máslem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, krupičku, vejce, žloutek a špetku soli a vše opatrně promícháváme vařečkou dokud se suroviny nespojí a těsto nezačne tuhnout. Propracujeme ho rukama na pomoučeném válu, až vznikne pružné těsto, které rozválíme na plát a nakrájíme na dlouhé tenčí proužky.

2. Z omytých hrušek kulatým vypichovačem odspodu odstraníme jádřinec, otvor vytřeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s curry pastou, naplníme sýrem a obtočíme proužkem tvarohového těsta.

3. Povrch potřeme vejcem se smetanou a posypeme parmazánem, hrušky přeložíme na plech s papírem na pečení a zapečeme při 220 °C. Když těsto ztuhne, snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme ještě 15 minut.

4. Víno svaříme s cukrem a medem do zhoustnutí, vmícháme kompot, převaříme a odstavíme z ohně. Hrušky rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Svěží hruškový dort

Co budete potřebovat: na korpus: vlašské ořechy, datle, na krém: hrušky, javorový sirup, sirup z agáve, citrónová šťáva, kokosový olej, na ozdobu: hrušky, javorový sirup

Postup:

1. Krustu na dort si připravíme z vlašských ořechů a datlí, které rozmixujeme. Vtlačíme do formy a necháme odležet.

2. Zatím si připravíme krém. Rozmixujeme hrušky, javorový sirup, citronovou šťávu, šťávu z agáve a roztavený bio kokosový olej. Nalijeme na krustu a dáme chladit do lednice.

3. Ozdobíme kouskem hrušky a javorovým sirupem či rýžovým sladem.

Hruškové koláčky Bourdaloue

Co budete potřebovat: 1 balení lineckého těsta, 4 hrušky (nejlépe odrůda Williams), 6 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce cukru, 2 lžíce meruňkového džemu, 0,5 vanilkového lusku, na krém: 2,2 dl creme fraîche (hustá zakysaná smetana), 165 g moučkového cukru, 150 g mletých mandlí, 235 g měkkého másla, 2 vejce, 10 g vanilkového pudinku

Postup:

1. Nejdříve připravíme krém. Měkké máslo nakrájíme na kousky a utřeme ho v míse na hladký krém. V další míse smícháme cukr, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přidáme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně přimícháme vejce a nakonec creme fraiche. Krém zakryjeme fólií a necháme v chladničce hodinu odležet.

2. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme podélně rozkrojený a nastrouhaný vanilkový lusk, cukr a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme hrušky, hrnec odstavíme z ohně a hrušky necháme ve vodě vychladnout.

3. Z rozváleného lineckého těsta vykrojíme osm koleček a vyložíme jimi osm vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček tak, aby těsto nepatrně převyšovalo okraje formiček. Naplníme je z poloviny mandlovým krémem a do každé vložíme půlku hrušky řezem dolů. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Ještě horké je potřeme rozvařeným a propasírovaným meruňkovým džemem a když lehce vychladnou, vyklopíme je opatrně z formiček a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Tip Kafe.cz:

Recept na domácí listové těsto najdete zde.

Mohlo by vás také zajímat: Pudinkové dobroty