TOP recepty: Dort jako umění

Máme pro vás recepty na tři dorty, které sice nejsou úplně jednoduché na přípravu, ale zase jsou velmi chutné a potěšíte jimi celou rodinu. Půjdete do toho s námi?

Savoy dort

Co budete potřebovat: na korpus: 6 vajec, 250 g cukru, 150 g hladké mouky, 100 g kakaa, 150 g rostlinného tuku (třeba Hery); na náplň: 500 g smetany na šlehání, 100 g cukru, 200 g hořké čokolády, 100 g kakaa, 150 g rostlinného tuku; na višně: 300 g mražených višní, 100 g cukru, špetku skořice, 50 g višňového likéru; kromě toho: bílý marcipán, tmavou čokoládu

Postup:

1. Nejdříve připravíme náplň. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu s cukrem a kakaem a mírně provaříme. Poté odstavíme z ohně a mícháme, až směs lehce vychladne. Přidáme čokoládu a Heru a dobře rozmícháme. Hotový krém uložíme přes noc do chladničky.

2. Na korpus vyšleháme žloutky s cukrem. Ruční metlou rychle vmícháme horkou rozpuštěnou Heru a pak zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto naplníme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

3. Dále připravíme višně. Nasypeme je do kastrůlku, lehce podlijeme vodou, přidáme cukr a skořici a vaříme na mírném ohni bez míchání, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Višně odstavíme z ohně, necháme lehce zchladnout a pak do nich vmícháme alkohol.

4. Vychlazenou náplň vyšleháme. Korpus dvakrát prokrojíme, promažeme krémem a proložíme připravenými višněmi a dort necháme vychladit. Nakonec ho potřeme i na povrchu zbylým krémem a potáhneme marcipánem. Hotový dort můžeme dozdobit čokoládovými vějíři nebo v sezoně čerstvými višněmi dle fantazie.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky