Jíme i očima a u dezertů to platí především. Připravili jsme pro vás hned 4 recepty, které potěší nejen vaše chuťové buňky.
Motýlí dort
Co budete potřebovat: 2,25 hrnků polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, ¾ lžičky soli, 2 velká vejce, ¾ hrnku mléka, ¾ hrnku teplé vody, 3 lžíce oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu; na krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 100 g cukru, 200 g másla; na ozdobení: 1 tyčinku marshmallow, bílkovou polevu, potravinářské barvivo, 1 misku cukru
Postup:
1. Na korpus prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a elektrickým šlehačem vše šleháme asi 4 minuty.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru asi 23 cm, vršek zakryjeme alobalem, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
3. Mezitím připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka. Zbylé mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pudink přelijeme do misky, zakryjeme fólií a necháme zcela vychladnout. Nakonec do něj po částech zašleháme změklé máslo.
4. Vychladlý korpus vyjmeme z formy, na vrchu ho seřízneme do roviny a položíme ho seříznutou stranou dolů. Pak korpus rozkrojíme na dvě poloviny a každou půlku ještě rozdělíme v jedné třetině na dvě části. Všechny části přeneseme na rovný tác tak, aby obě poloviny korpusu byly vypouklou částí k sobě. Pak dvě spodní části lehce pootočíme směrem dolů. Tím vytvoříme motýlí křídla.
5. Polovinu krému si necháme stranou. Zbylým krémem potřeme vršek a boky všech dílů a uložíme je asi na 40 minut do chladničky. Pak díly potřeme zbylým krémem, dobře ho uhladíme stěrkou a doprostřed položíme tyčinku marshmallow jako tělíčko.
6. Polevu rozdělíme do 4 misek a obarvíme ji potravinářskými barvami. Každou část polevy naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a na motýlí křídla nakreslíme tenkou linkou obrysy ornamentů.
7. Krupicový cukr rozdělíme také do 4 misek a každou obarvíme potravinářskou barvou. Cukrem pak vysypeme vnitřky nakreslených zaschlých obrysů a motýla dozdobíme drobnými puntíky ze zbylých bílkových polev.
Kafe.cz radí:
- 1 hrnek = 250 ml
- Na bílkovou polevu potřebujete 140 g moučkového cukru, 1 lžičku solamylu a 1 bílek. Cukr dvakrát prosejte přes jemné síto, smíchejte se solamylem, přidejte bílek a vařečkou třete, až vznikne lesklá bílá poleva. Pokud je příliš hustá, přidejte do ní trochu přecezené citronové šťávy, pokud je naopak řídká, přidejte ještě trochu solamylu.
- Na motýlovo tělíčko můžete použít i slanou tyčku (ničím nesypanou). Potřete ji zbytkem obarvené bílkové polevy (udělejte ji třeba pruhovanou) a nechte zaschnout.
- Kromě klasických práškových potravinářských barev dnes už existují i barvy například s perletí nebo třeba třpytivé. Stačí je lehce nanést štětečkem. Seženete je v internetových obchodech s cukrářskými potřebami.