TOP recepty: Dezerty jako umění

Jíme i očima a u dezertů to platí především. Připravili jsme pro vás hned 4 recepty, které potěší nejen vaše chuťové buňky.

Motýlí dort

Co budete potřebovat: 2,25 hrnků polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, ¾ lžičky soli, 2 velká vejce, ¾ hrnku mléka, ¾ hrnku teplé vody, 3 lžíce oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu; na krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 1 hrnek mléka, 100 g cukru, 200 g másla; na ozdobení: 1 tyčinku marshmallow, bílkovou polevu, potravinářské barvivo, 1 misku cukru

Postup:

1. Na korpus prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a elektrickým šlehačem vše šleháme asi 4 minuty.

2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru asi 23 cm, vršek zakryjeme alobalem, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).

3. Mezitím připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka. Zbylé mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pudink přelijeme do misky, zakryjeme fólií a necháme zcela vychladnout. Nakonec do něj po částech zašleháme změklé máslo.

4. Vychladlý korpus vyjmeme z formy, na vrchu ho seřízneme do roviny a položíme ho seříznutou stranou dolů. Pak korpus rozkrojíme na dvě poloviny a každou půlku ještě rozdělíme v jedné třetině na dvě části. Všechny části přeneseme na rovný tác tak, aby obě poloviny korpusu byly vypouklou částí k sobě. Pak dvě spodní části lehce pootočíme směrem dolů. Tím vytvoříme motýlí křídla.

5. Polovinu krému si necháme stranou. Zbylým krémem potřeme vršek a boky všech dílů a uložíme je asi na 40 minut do chladničky. Pak díly potřeme zbylým krémem, dobře ho uhladíme stěrkou a doprostřed položíme tyčinku marshmallow jako tělíčko.

6. Polevu rozdělíme do 4 misek a obarvíme ji potravinářskými barvami. Každou část polevy naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a na motýlí křídla nakreslíme tenkou linkou obrysy ornamentů.

7. Krupicový cukr rozdělíme také do 4 misek a každou obarvíme potravinářskou barvou. Cukrem pak vysypeme vnitřky nakreslených zaschlých obrysů a motýla dozdobíme drobnými puntíky ze zbylých bílkových polev.

Kafe.cz radí:

  • 1 hrnek = 250 ml
  • Na bílkovou polevu potřebujete 140 g moučkového cukru, 1 lžičku solamylu a 1 bílek. Cukr dvakrát prosejte přes jemné síto, smíchejte se solamylem, přidejte bílek a vařečkou třete, až vznikne lesklá bílá poleva. Pokud je příliš hustá, přidejte do ní trochu přecezené citronové šťávy, pokud je naopak řídká, přidejte ještě trochu solamylu.
  • Na motýlovo tělíčko můžete použít i slanou tyčku (ničím nesypanou). Potřete ji zbytkem obarvené bílkové polevy (udělejte ji třeba pruhovanou) a nechte zaschnout.
  • Kromě klasických práškových potravinářských barev dnes už existují i barvy například s perletí nebo třeba třpytivé. Stačí je lehce nanést štětečkem. Seženete je v internetových obchodech s cukrářskými potřebami.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Víte, jak snídají Češi?

Víte, jak snídají Češi?

Hned zkraje vám můžeme říci, že lépe než před lety. Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Přesto je tu nějaké…

Akční letáky