Kokosky
Co budete potřebovat: 1,5 hrnku kokosové moučky, 1 hrnek moučkového cukru, 0,5 hrnku cukru krupice, 4 bílky, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 lžička rybízového džemu
Postup:
1. Bílky šleháme ponorným mixérem a do směsi po lžících zašleháváme krupicový cukr, až vznikne pevnější sníh. Vešleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem vložíme nad hrnec s horkou vodou a v páře sníh dále šleháme, až začne tuhnout. Do sněhu vmícháme nastrouhaný kokos a prosátou mouku. Nádobu odstavíme a šleháme do vychladnutí.
2. Cukrářským sáčkem s kulatou trubicí nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé hromádky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 2 minuty. Poté zmírníme na 150 °C a kokosky dosušíme dorůžova.
3. Studené kokosky namažeme na spodní straně trochou marmelády a slepíme je vždy po dvou k sobě.
Banánové oplatky
Co budete potřebovat: 2 dortové oplatky, 150 g barevných burisonů, 300 ml mléka, 1 balíček karamelového pudinku, 4 tyčinky Ledové kaštany nebo 200 g čokolády na vaření, 2 tyčinky Banánky v čokoládě
Postup:
1. V mléce uvařte pudink, do základu pak přidejte burisony a na kousky nakrájené Banány v čokoládě.
2. Směs nalijte na jednu oplatku, přiklopte druhou a nechte zchladnout.
3. Základ nakrájejte na menší proužky (asi 2x4 cm) a každou tyčinku pak obalte v Banánech v čokoládě, které jste rozehřáli ve vodní lázni. Pokládejte je na pečicí papír a nechte vychladit.
Tip Kafe.cz:
- Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, vyměňte pudinkový základ za změklé máslo.
Bonbonové cukroví
Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g másla, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 vejce; na náplň: 220 g tvrdých ovocných bonbonů
Postup:
1. Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilínový cukr, nakrájené změklé máslo, citronovou kůru a vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladničce.
2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj formičkou různé tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a v jejich středu ještě vykrojíme formičkami menší tvary.
3. Bonbony rozdělíme na jednotlivé barvy a každou barvu zvlášť rozdrtíme válečkem mezi dvěma archy papíru na pečení.
4. Otvory ve vykrojených tvarech na plechu vysypeme vždy jednou barvou rozdrcených bonbonů, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 15 minut, dokud není těsto zlatavé a bonbonová náplň zcela rozteklá. Hotové cukroví necháme dobře vychladnout, aby náplň ztvrdla.
Tip Kafe.cz:
- Pokud se během pečení bonbony roztečou tak, že vznikne skulinka, zasypte ji trochou rozdrcených bonbonů. Rychle se v horké troubě roztečou. Když nasypete do vykrojených otvorů různé barvy bonbonů, můžete si vyrobit duhové cukroví. Cukroví můžete použít i jako ozdoby. Stačí udělat nahoře dírku na mašličku.
Supersnadné cukroví
Co budete potřebovat: 3 žloutky, 1 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžíce hrubé mouky, olej na vymazání formiček
Postup:
1. V míse vyšleháme žloutky s vejcem, moučkovým cukrem, vanilkovým aroma a moukou, až vznikne nadýchané těsto. Rozdělíme ho do vymazaných formiček (mohou to být kolečka, hvězdičky, kytičky...).
2. Formičky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snížíme na 140 °C a pečeme asi hodinu.
3. Ještě teplé cukroví opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout na mřížce.
Tip Kafe.cz:
- Stačí, když těsto pokryje jen dno formiček. Nemělo by sahat ani do půlky výšky formiček, protože při pečení hodně nabude.
Pudinkové cukroví
Co budete potřebovat: 260 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru, 2 balení jahodového pudinku, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 50 g hořké čokolády
Postup:
1. Změklý tuk utřeme s cukrem. Přidáme prosetou mouku smíchanou s pudinkovými prášky a práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout.
2. Větší formičky (například ve tvaru rohlíčků) vymažeme rozpuštěným tukem. Naplníme je kousky těsta, které do formiček vmáčkneme tak, aby v těstě byla mírná prohlubeň, protože při pečení těsto nabude. Formičky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme 20 minut.
3. Upečené cukroví vyklopíme z formiček a po vychladnutí ho zčásti namočíme do rozpuštěné hořké čokolády a necháme ztuhnout.
Tip Kafe.cz:
- Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.