Deštivý víkend nejspíš strávíme všichni s čajem pod peřinou. Připravte si proto doma sladké jednohubky, které vám zlepší náladu a zkrátí čekání na letní počasí.
Savarinky s jahodami
Co budete potřebovat: 170 g polohrubé mouky, 2 vejce, 80 g másla, 230 ml vlažného mléka, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, 10 g droždí, špetku soli; na namočení: 150 g cukru, 125 ml bílého vína, 2/3 dl likéru; na ozdobení: jahody, smetanu na šlehání, pistácie
Postup:
1. V mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Vejce ušleháme se zbylým cukrem do pěny, přidáme vanilinový cukr, sůl, zbylou mouku, máslo a kvásek a vypracujeme řídké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
2. Pak těsto naplníme do vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček, opět necháme vykynout a upečeme dozlatova při 210 °C (asi 20 minut).
3. Cukr svaříme s 2,5 dl vody, bílým vínem a likérem. Upečené savarinky vyjmeme z formiček, namočíme je do uvařeného sirupu a každý ozdobíme šlehačkou, jahodami a pistáciemi.