Tvarohová bomba s borůvkami

Co budete potřebovat: 250 g kokosového mléka, 6 plátků želatiny, 2 bílky, 250 g měkkého tvarohu, 70 g cukru, 250 g borůvek, 100 ml zakysané smetany, 3 lžíce strouhaného kokosu, citron

Postup:

1. Plátky želatiny vložte do studené vody, nechte 4 minuty bobtnat. Zahřejte kokosové mléko, odstavte ho a ihned vmíchejte vyždímané plátky želatiny. Z bílků ušlehejte sníh.

2. Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte do něj citronovou kůru, kokosové mléko s rozpuštěnou želatinou, 200 g borůvek (zbytek nechte na ozdobu) a nakonec sníh z bílků. Směs nalijte do mísy vyložené přilnavou fólií, vložte do lednice a nechte několik hodin tuhnout a dobře vychladit.

3. Ztuhlou bombu vyklopte na mísu, potřete zakysanou smetanou smíchanou se strouhaným kokosem a ozdobte zbylým ovocem

Borůvkový mřížkový koláč

Co budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 220 g másla, 4 lžíce ledové vody, 2 lžíce cukru, špetku soli, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, vejce na potření, mléko na potření; na náplň: 600 g borůvek, 100 g cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Postup:

1. V míse smícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a mícháme asi 15 vteřin. Pak přilijeme 3 lžíce ledové vody a dále mícháme, dokud se těsto nespojí (podle potřeby přilijeme ještě trochu vody). Těsto bychom měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z připraveného těsta vytvarujeme kouli, kterou zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odležet nejméně hodinu v chladu.

2. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneseme ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízneme a uschováme na mřížku. Formu zakryjeme fólií a necháme před plněním ještě 30 minut v chladu.

3. V míse smícháme citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmícháme borůvky. Ze zbylého těsta utvoříme několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijeme do formy s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvoříme z válečků těsta mřížku. Také ji potřeme vejcem a pečeme asi 35 – 45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjeme povrch alobalem.

Jogurtový dort s borůvkami

Co budete potřebovat: 2 kelímky smetany na šlehání, 30 g želatiny, 150 ml mléka, 400 ml bílého jogurtu, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 balíček piškotů, ½ litru borůvek

Postup:

1. Želatinu zalijte studeným mlékem a nechte nabobtnat, pak ji zahřejte ve vodní lázni, až se rozpustí.

2. Jogurt pokojové teploty rozmíchejte s cukrem (i vanilkovým), vmíchejte do něj rozpuštěnou želatinu, borůvky a ušlehanou šlehačku.

3. Směsí naplňte dortovou formu střídavě s piškoty a nechte v chladnu ztuhnout.

Borůvková roláda

Co budete potřebovat: 120 g hladké mouky, 4 vejce, 50 g cukru, 2 žloutky, 1 vanilinový cukr, špetku kypřicího prášku do pečiva, špetku soli; na náplň: 300 g borůvek, 250 g měkkého tvarohu, 250 g smetany na šlehání, 75 g cukru, 5 plátků želatiny; na ozdobení: 2 bílky, 160 g moučkového cukru

Postup:

1. Nejprve připravíme těsto. Z bílků ušleháme téměř tuhý sníh, přidáme část cukru a špetku soli a ušleháme dotuha. Všechny vaječné žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a vanilinovým cukrem do pěny. Zlehka do ní vmícháme ušlehaný sníh z bílků a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme tak, abychom vytvořili plát vysoký asi 1 cm, a pečeme asi 8 minut při 190 °C. Upečený plát ihned překlopíme na vlhkou utěrku nebo potravinářský papír a necháme vychladnout.

2. Část borůvek necháme rozmrznout, slijeme z nich šťávu a borůvky rozmačkáme. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 7 minut nabobtnat. Pak je vymačkáme, zalijeme šťávou z rozmrzlých borůvek a rozpustíme v misce ponořené do teplé vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vmícháme do něj rozmačkané borůvky. Rozpuštěnou želatinu rozmícháme s částí tvarohové hmoty a pak ji vmícháme do zbytku tvarohové hmoty. Na závěr vmícháme ušlehanou smetanu a krém necháme krátce vychladit.

3. Vychladlý plát potřeme vrstvou tvarohové hmoty a rovnoměrně ji posypeme zbylými borůvkami. Plát i s náplní opatrně stočíme do rolády, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu ztuhnout.

4. Mezitím vyšleháme bílky v misce ponořené do teplé vodní lázně za postupného přidávání cukru, až vznikne tuhý sníh. Potřeme jím vychladlou roládu, vložíme ji do trouby pod rozpálený gril a necháme jen malý okamžik, aby se sníh na povrchu trochu opálil. Hotovou roládu opatrně nakrájíme na řezy.