TOP recepty: Banánové chuťovky

Čím si osladit první jarní víkend? Banánovými dezerty. Bude to stát za to! Dobrou chuť.

Banánový koláč s kokosovým krémem

Co budete potřebovat: 1,3 hrnku hladké mouky, 0,5 lžičky soli, 0,3 hrnku másla (+ 2 lžíce studeného nakrájeného másla na kostičky navíc), 2 lžíce rostlinného tuku na pečení, 2 lžíce vody (+ ¼ hrnku studené navíc); na krém: 0,8 hrnku kokosového krému, 0,5 hrnku mléka, 2 žloutky, 0,3 hrnku cukru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 0,5 lžíce vanilkového extraktu, 2 lžíce másla; kromě toho: hladkou mouku, 2 banány, 1 hrnek smetany na šlehání, 0,3 hrnku moučkového cukru, opražené kokosové lupínky

Postup:

1. Nejdříve připravíme krém. V pánvi přivedeme k varu kokosový krém s mlékem. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, škrobem a vanilkovým extraktem. Přilijeme polovinu vroucí směsi a dobře rozšleháme. Vše nalijeme zpět do pánve se zbytkem kokosového krému s mlékem a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (nevaříme). Nakonec vmícháme máslo. Krém přelijeme do mísy, zakryjeme mikrotenovou fólií a po vychladnutí ho uložíme do chladničky.

2. Ve velké míse smícháme mouku se solí. Přidáme nakrájené máslo a tuk na pečení a vše rychle promneme prsty na drobenku. Přilijeme dvě lžíce studené vody a vypracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme vody více). Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme nejméně na hodinu nebo klidně přes noc do chladničky.

3. Vychlazené těsto necháme asi 15 minut ohřát při pokojové teplotě a pak ho rozválíme na kruhový plát o průměru o 5 cm větším, než je průměr kulaté koláčové formy (ideální je forma o průměru 23 cm). Těsto přeneseme do formy a dobře ho přimáčkneme na dno i stěny. Přesahující okraje těsta odkrojíme, těsto zakryjeme papírem na pečení, nasypeme na něj suché luštěniny (fazole nebo hrách), vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Pak z korpusu odstraníme papír s luštěninami a necháme ho vychladnout.

4. Banány oloupeme, podélně je rozkrojíme na poloviny a polovinu jich rozložíme na dno korpusu. Rozetřeme na ně polovinu krému, přidáme druhou polovinu banánů, zakryjeme je zbylým krémem a povrch uhladíme stěrkou. Koláč pak uložíme nejméně na hodinu do chladničky.
5. Nakonec na vršek koláče rozetřeme šlehačku ušlehanou s moučkovým cukrem do tuha, posypeme ho opraženými kokosovými lupínky a uložíme do chladničky, kde vydrží až 4 dny.

Kafe.cz říká:

  • 1 hrnek = 2,5 dl
  • Pokud spěcháte, udělejte korpus z 10 lžic rozdrcených celozrnných sušenek, 1/4 hrnku rozehřátého másla a 1/4 hrnku krystalového cukru. Hmotu důkladně promíchejte prsty, natlačte na dno a boky formy a před naplněním nechte ztuhnout v chladničce.
  • Kokosový krém se prodává v plechovce a dá se sehnat i v supermarketu. Oproti kokosovému mléku obsahuje méně vody, takže je mnohem hustší a na přípravu krému do koláče vhodnější.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky